Hírek

2013.02.01. 15:23

Éjjel egy órakor ért véget a szombathelyi közgyűlés

Szombathely - Éjjel egy órakor ért véget a csütörtöki közgyűlés. Több nagyértékű pályázatról, fejlesztési elképzelésről született döntés, és a többség megszavazta azt a határozatot is, amely azt célozza, hogy a Savaria Fórum visszakerüljön az önkormányzathoz.

Rózsa Melinda

A képviselők többek között határozatot hoztak Szombathely visszavár ösztöndíjprogram beindításáról. Ennek a felsőoktatásban hiányszakmákat tanuló szombathelyiek lehetnek kedvezményezettjei, akik tíz hónapon keresztül havi ötvenezer forintot kaphatnak. Dr. Puskás Tivadar polgármester a péntek délelőtti, a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatón elmondta, az önkormányzattól megkapta a felhatalmazást az adósságrendezési szerződés aláírására is.

Az adósság-konszolidációval a Jobbik egyetért, de a kormányzati kommunikáció miatt szemfényvesztésnek tartja. Az adósság ugyanis nem szűnik meg, csak átalakul: a településektől az államhoz átkerülve végül úgyis az állampolgároknak kell megfizetniük, osztotta meg álláspontját Balassa Péter, a párt önkormányzati képviselője a sajtóval. Balassa felháborítónak tartja a Savaria Városfejlesztési Kft. élére kinevezett új ügyvezető hatszázezres fizetését, és hasonló véleményen vannak a szocialisták is. Gyebrovszki János állatorvosi lónak nevezte a kft.-t, amely évek óta pazarlóan működik, és kétségei vannak afelől is, hogy az új vezető szakmailag megfelel az elvárásoknak.

Az MSZP szerint a szociális célú városrehabilitációs pályázattal is problémák vannak. Gyebrovszki örömét fejezte ki, hogy belekerült az Óperint utcai, 52 lakásos épület rehabilitációja, amelyben szociális bérlakások vannak, de szóvá tette, hogy a Győrffy utcai, elgettósodott telep problémáinak megoldása helyett a kormányoldal inkább templomfelújításokra költene.

Nem fogadta el a közgyűlés Horváth Zoltánnak (LMP) az SZMSZ módosításával kapcsolatos azon javaslatát, hogy állítsák vissza a nyilvános ülések tévéközvetítését. Sok idős ember van, akit érdekelne a közgyűlés, de sem a városházára nem tudnak bemenni, sem az interneten nem tudják nyomon követni magyarázta az LMP-s képviselő.

A Szombathelyi Televízió tehát a közgyűlést továbbra sem fogja élőben adni, más változásokon azonban átesett az önkormányzati cég: alapító okiratának módosítását követően az új neve Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. letzt, tevékenysége pedig lapkiadással bővült.

Lazáry Viktor fideszes alpolgármester szerint a lépés azért volt szükséges, hogy újra lehessen önkormányzati hetilapja a városnak, miután a Savaria Fórumot az utóbbi években kiadó Promed Kft.-vel felbontották a szerződést. Az új Savaria Fórum elindul, amint beszerezték a szükséges engedélyeket. A szocialista sajtótájékoztatón ez a döntés a cenzúra megteremtésének lehetőségeként került szóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!