Hírek

2015.05.29. 10:25

El kell nyerni a családok bizalmát - Százéves a Magyar Védőnői Szolgálat

A csecsemőhalandóság csökkentésére és a népességnövekedés elősegítésére hozták létre ezt a világon egyedülálló hálózatot száz évvel ezelőtt. Mára megváltozott a védőnők szerepe, de a lényeg még mindig a családok egészségvédelme és a prevenció.

1915-ben a Stefánia Szövetség megalakulásával indult el Magyarországon a szervezett csecsemő- és anyavédelem. A védőnők feladata akkoriban elsősorban a terhességgel, a szüléssel és a gyermekneveléssel kapcsolatos tudatlanság felszámolása, a babonák és hiedelmek háttérbe szorítása, ezáltal az anyák és a csecsemők egészségének védelme volt. Szerepük az évtizedek alatt megváltozott, de a családgondozás és az egészségfejlesztés még mindig hangsúlyos. Gondozzák a várandós és gyermekágyas kismamákat, végigkísérik a gyerekek fejlődését hatéves korig, az iskolai védőnők pedig egészen 18 éves korig végzik a diákok egészségnevelését. Szombathelyen 24 körzetben dolgoznak védőnők.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszönti a résztvevőket.

A Savaria Egyetemi Központ dísztermében tartották a vasi védőnők jubileumi ünnepségét. Harangozó Bertalan kormánymegbízott beszédében azt mondta: a magyar kormány elkötelezett a családok segítése és felemelkedése irányában, s ebben a védőnők elkötelezett és lelkiismeretes munkája elengedhetetlen. "Védőnőnek lenni hivatás és szolgálat. Magyarország jövője attól függ, milyen lesz a felnövekvő generáció, s a védőnők sokat tehetnek a kedvező feltételek megteremtésében" - emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester.

Mészáros Györgyi védőnő és Áron.

"A szakma szépsége, hogy gyerekekkel foglalkozhatunk. A nehézsége pedig az, hogy el kell nyerni a családok, az anyák bizalmát. Ez napi munka. Hitelesnek kell lenni. Ma már információözön zúdul a kismamákra az internetről. Nekünk az a dolgunk, hogy eloszlassuk a kételyeiket, válaszoljunk a kérdéseikre, segítsük őket a mindennapokban" - mondta el a mindennapi munkáról szólva Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő.

A védőnők főiskolai képzésben vesznek részt, egyebek mellett a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központjában is. Jövőre már egyetemen is tanulhatnak a védőnő hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!