Hírek

2015.11.23. 20:23

Élet az utcán

Szombathely – A vasi megyeszékhelyen 30 ember él az utcán. November 1-jétől fokozottan figyelnek rájuk a Savaria Rehab-Team dolgozói.

Vadas Krisztina

Jelenleg 200-250 fő van a hajléktalanellátó látókörében, de ez a szám folyamatosan változik. November 1-jén elkezdődött a krízisidőszak, bár szerencsére eddig nem voltak olyan hidegek, amelyek elő-idézhették volna a krízishelyzetet. Ám az elmúlt napokban igencsak lehűlt a levegő, így most fokozottabban kell figyelni a hajléktalanokra.

– Minden tél kezdetén megnézzük, hogyan készültek fel a Savaria Rehab-Team munkatársai a hidegebb, fagyosabb napokra, és ilyenkor azt is megbeszéljük, hogyan tudnánk még segíteni a hajléktalanoknak – mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, mielőtt elindult volna a terepszemlére.

– Jelenleg 30 ember él az utcán – tette hozzá Bujtás Edit, a Savaria Rehab-Team ügyvezető igazgatója. – Most is sokan vannak bent a melegedőben, azonban ha ez a 30 ember mind úgy gondolná, hogy betér az éjjeli menedékhelyre, akkor tudnánk őket fogadni.

A Savaria Rehab-Team utcai szociális szolgálatában dolgozó munkatársai már jól ismerik azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok tartózkodnak. Ezek legtöbbször olyan helyszínek, ahol a távhő vastagabb fűtéscsövei húzódnak és meleget adnak. Az utcai szolgálatnál dolgozók a legtöbb hajléktalant már arcról vagy név szerint is ismerik.

– Rendszeresen meglátogatjuk azokat, akik az utcán, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségben töltik az éjszakáikat – meséli Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora. – Van, akit többször kell kérnünk, hogy jöjjön velünk, de van, aki már alig várja, hogy menjünk érte. Az a fontos, hogy mindenkivel megtaláljuk a közös hangot.

– Nyilvánvalóan azok az emberek, akik nem fogadják el a szociális segítést, télen fokozott veszélynek vannak kitéve, de az utcai szolgálattal megtehetjük, hogy helybe vigyük nekik a szolgáltatást – mondta a polgármester. – Nekünk az a feladatunk, hogy olyan szociális hálót működtessünk, amely minden rászoruló számára elérhető. Ez Szombathelyen jól működik – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!