Hírek

2013.08.09. 22:00

Élete csúcsélményét élte át a világjátékon

Negyedik helyen végzett Magyarország a nemzetek versenyében a dél-afrikai Durbanben, a XIX. Szervátültetettek Világjátékán. A kedden hazaérkezett csapatban volt egy kőszegi is: Nádasdy József.

Némethy Mária

A július 28-án kezdődött seregszemlén 49 ország sportolói vettek részt. A magyar válogatott 48 versenyzővel indult, akik között van szív-, tüdő-, csontvelő- és májtranszplantált, de a többségük vese-átültetett. A magyarokat csak az angolok, az amerikaiak és a házigazdák tudták megelőzni az éremtáblázaton. A magyar szervátültetett sportolók 37 arany-, 16 ezüst- és 29 bronzérmet szereztek, az úszók és az atléták több szervátültetett világcsúcsot állítottak fel.

A kedden hazaérkezett magyar csapatban ott volt egy kőszegi is: Nádasdy József, aki kiváló eredményekkel tért haza.

- Úszásban indultam. 100 méter háton ezüst érmes lettem, 50 méter háton, 100 és 50 méter mellen bronzot szereztem. Gyorsban 4. lettem, ezen túl váltókban vettem még részt - sorolja az eredményeit a 61 esztendős József, aki rögtön hozzáfűzi: - Életem legnagyszerűbb élményei közé tartozott a verseny, az eredményhirdetés. Más sportolóktól hallottam már, milyen összehasonlíthatatlan érzés a nemzetet, Magyarországot képviselni valahol. Most ezt átéltem. Nem lehet elmesélni.

Budapestre érkezés után a magyar úszók közül néhányan. Balról a harmadik Nádasdy József (Fotó: Nádasdy József)

 

Miért esett át transzplantáción? Röviden elmondta:

- Rendszeres véradó voltam, 2008-ban megállapították, hogy hepatitis B vírusos májgyulladásom van. 2010-ben transzplantációs listára kerültem, fél év múltán már Budapesten szervátültetésen estem át. Ott, a kórházban közölték a sportolási lehetőséget, mert az segíti a gyógyulást. Én 2000 óta úszómesterként dolgoztam a Fedett uszodában Kőszegen. Az operáció után rokkantnyugdíjasként elhatároztam, megpróbálok versenyezni. Az idén kerültem be a válogatott keretbe. Előbb ez nem volt lehetséges, a műtét után két évnek el kellett telnie.

Hogyan készült fel József? Napi két edzését ingyen tette lehetővé a kőszegi uszoda fenntartója. Eljárt Szombathelyre is, mert ott 50 méteres a medence és Karvalics Péter edzőtől rengeteg segítséget kapott. Az ő technikai, taktikai tanácsait követte a világjátékokon.

Fontos adalék: a magyarok azért ilyen kiválóak, mert csak azokat viszik világversenyre, akik az előző bronzérmes eredményét teljesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!