Hírek

2017.07.16. 17:20

Életre kelt a kovácsműhely a 17. Völgyhídi vásáron

NAGYRÁKOS Az Őrség esszenciáit kapta, aki ellátogatott a hétvégén Nagyrákosra a 17. Völgyhídi vásárra. Kézműves munkákat próbálhattak ki a gyerekek, volt minden, ami szem-szájnak ingere - és sok-sok kulturális program.

Bakos Ágnes

Kovács

Életre kelt a kovácsműhely Nagyrákoson. Izzott a vas, aztán ütötték, amíg meleg volt. Sütő Gábor mutatta be a kovácsmesterséget. A nagyapja volt kovács Kisrákoson, ő maga pedig a mesterség alapjait mutatta be a látogatóknak, meg a szerszámokról is hallhattak az érdeklődő kicsik és nagyobbak. Ha nem is kovácsként dolgozik Sütő Gábor, de nem került messzire a családi mesterségtől: a gép-ipar az alapszakmája, géplakatos és szerkezetlakatos. És vonatrajongó: a kovácsműhely mögött modellvasutat mutatott.

A kovácsműhelyben ütötte a vasat a bemutatóért felelős Sütő Gábor Kisrákosról és Pongrácz Sándor Kercaszomorról Fotó: Szendi Péter

Vasút

A nagyrákosi völgyhíd viadukt Magyarország leghosszabb, 1400 méter hosszú vasúti völgyhídja, 2000-ben adták át - nem véletlenül kapott szerepet a vasút is a vásári forgatagban. Sütő Gábor és Sütő Zoltán működtette a látogatók örömére.
Még villamost is hoztak: az egykori szombathelyi villamos modelljét helyezték üzembe a vásárban.

Ha völgyhíd, akkor modellvasút a vásárban Fotó: Szendi Péter

Tök

Tök egészben még a földön, a tök kivájása, tökmagköpesztés - fotósorozaton követhették végig a látogatók, hogyan készül az Őrség zöld aranya, a tökmagolaj. Egy-egy képen a szalafői Gergócs néni szerepelt, a fotós, Kemencei Ilona elmondta, hogy nyolc éve fotózta a munkát. A többi képen Németh Istvánné Baksa Eszter, Nagyrákos polgármester asszonya ténykedik a tökmaggal: az a képsor tavaly készült. A tájház másik oldalán, az utca felől, mint egy csipkesor, úgy függtek a gyerekrajzok idén is. Alsó tagozatos diákok a vakációt ábrázolták, színes életképek kerültek az éppen tíz éve felavatott zsúpfedeles tájházra.

Kiállítások

A szabadtéri képsorok mellett több más kiállítást is nyitottak. A Tájházba Hesinger László fafaragó és Hesinger Lászlóné hímző munkái kerültek, a művelődési házban Molnár Antal Madarak című fotókiállítása nyílt. Szombathely, Tatabánya, Balatonlelle - csak néhány cím az aláírások mellől a kiállítás vendégkönyvében szombatról, ebből is látszik, hogy az egész régióból érkeztek látogatók.

Kemencei Ilona a tökmagos fotósorozatával Fotó: Szendi Péter

Vásár

A vendégek, nézelődők hűtőmágnest, bőrből készült ki-egészítőket, fából faragott játék kardokat, táskákat, zászlókat és termelői mézet is válogathattak. A kirakodóvásár a tájháznál volt, ahogy a rengeteg kézműves lehetőség is: gyöngyfűzés, nemezelés, agyagozás "adott munkát" az érdeklődőknek, és sok gyerek élt az arcfestés lehetőségével. Vásári bábozást, táncos és zenés előadásokat is láthattak a Völgyhídi vásár látogatói.

Minden őrségi kincsből jutott egy kicsi a kézműves portékáktól a kóstolókig és látnivalóig. Ezzel igazi esszencia lett a kétnapos vásár Nagyrákoson, a völgyhíd szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!