Hírek

2016.05.29. 18:50

Életüket adták a hazáért - Vas megye számos településén tisztelegtek a magyar hősök emléke előtt

Körkép - Május utolsó vasárnapján emlékezünk azokra a magyar katonákra és civilekre, akik az életüket adták Magyarországért.

Cseszkó Tamás

SZOMBATHELYEN szombaton az Őrvidék-Házban hangolódtak a Hősök Napjára. A 11-es Huszárezred Emléknap alkalmából rendezett megemlékezésen részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Banicheva Viesserka, Bulgária magyarországi nagykövete is tiszteletét tette a rendezvényen. A Vitézi rend Vas-Zala megyei Törzskapitánysága és a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület szervezésében a versai csata 150 éves, a Ferdinánd bolgár herceg ezredtulajdonossá történő kinevezésének 110 éves, és a puszinszki ütközet 100 éves évfordulója előtt is fejet hajtottak. Banicheva Viesserka bolgár nagykövet úgy fogalmazott, hogy a mai ünnep is bizonyíték a két nép közötti barátságra. A beszédek után a Honvéd Bajtársi Egyesület adott ünnepi műsort.

fotó: Tóth Arnold

A megyeszékhelyen vasárnap délelőtt folytatódott a megemlékezés. A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót. Dr. Hende Csaba ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a hősök áldozata bennünk nyer értelmet, mert hozzásegítette a magyar nemzetet, hogy újrakezdődjön az élet, hogy megint benépesedjenek falvaink, városaink. Magunknak tartozunk azzal, hogy fejet hajtunk, és elhelyezzük a tisztelet és a kegyelet virágait, mert emlékezni kell, hogy tudjuk, mivel tartozunk. A rendezvényen közreműködött a Szombathelyi Fúvós-zenekar is, a pártok, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a hősi emlékművet.

A cserkészek túrával emlékeztek. A 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat még 2014-ben a Nagy Háborús Emlékévben szervezte meg az első emléktúrát. Az idén a szombathelyi Szent Márton-templomnál gyülekeztek, innen Söptére, a helyi templomnál található hősi emlékműhöz sétáltak, de felkeresték a repülőteret, a szőlősi városrészen álló emlékhelyet, az Erdődy-kastélyt, majd a Jáki úti temető hősi parcellájánál ért véget a körülbelül 20 kilométeres túra, amelyet Orbán Róbert vezetett.

Vasárnap számos Vas megyei településen tartottak megemlékezést.

NEMESBŐDÖN ünnepi szentmisével, ezt követően a temetőben a község fiataljainak műsorával rótták le kegyeletüket az I. és II. világháború hősei előtt. KŐSZEGEN a Jurisics téren, a Hősök Tornyánál emlékeztek, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet.

KÖRMENDEN a Hősök terén tartottak ünnepi megemlékezést, az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola diákjai készültek műsorral, közreműködött a Városi Fúvószenekar és a Városi Vegyeskar. Az ünnepi beszédet idén Czvitkovics Gyulától, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság elnökétől hallhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!