Hírek

2014.01.26. 09:55

21. alkalommal adták át a közösségi kultúra díjait

Kőszeg - A Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton estébe nyúlt a Jurisics-várban a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület közösségi kultúráért díjainak átadása.

Némethy Mária

A kőszegi fúvósok, majd a BE-JÓ együttes reneszánsz ruhákba öltözött táncosai fogadták szombaton a Magyar Kultúra Napjának ünneplőit a Jurisics-várban. A lovagteremben az 1991-ben alakult Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, Horváth György köszöntőjében arról beszélt, hogy a kultúráért sokat tevő, de figyelmet nem igazán kapó emberekre, csoportokra irányítják díjaikkal a figyelmet. A kultúra napja alkalmából V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár mondott ünnepi beszédet. A kultúra tág értelméről szólt, a szimbólumok, rítusok, értékek és hungarikumok kapcsán minden művészeti ágról tett említést, s kihangsúlyozta:

-A kultúra segít megkülönböztetni a jót a rossztól. Nem lehet valaki nagy művész, ha emberileg gyenge.

Az elegánsan megszervezett díjátadó ünnepi műsorában kőszegi amatőr közösségek adtak élvezetes műsort. A díjazottak tevékenységét filmen, fotókkal mutatták be, szóban méltatták, majd a díj átadása után vagy településük vezetője, vagy barát, kolléga, egykori tanár köszöntötte őket.

Az idei egyéni díjazottak: dr. Tilcsik György, aki 15 éve vezeti a Savaria Legio Egyletet; Kozma Gábor, a Vas Népe újságírója, a 25 éve működő Éhen Gyula Kör egyik alapítója, elnöke; Barki Katalin, a Savaria Egyetemi Központ könyvtárának vezetője; Györke Gyuláné, Bajánsenye helytörténetének összegyűjtője, kiállítás létrehozója; Szórádi Enikő, a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója; Virágh Árpád, a vépi Nosztalgia és Hobby Jármű Egyesület alapító elnöke; Konti Zoltán, a séi Demizson Klub kitalálója, működtetője; Bősze Krisztián, aki Egervölgyben kiemelkedő közösségi és kulturális munkát végez a faluért; Horváth Miklós, Velem polgármestere a falu kulturális törekvéseinek majdnem 30 éven át történő támogatásáért; Bakos Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkatársa. Csoportos kategóriában a Szombathelyi Pedagógus Kórus és a szombathelyi Vitalitás Galéria kapta meg az idén a díjat.

Az ünnepség állófogadással ért véget. Ezen a pohárköszöntőt Huber László, Kőszeg polgármestere mondta, a díjátadón ott volt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, és dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!