Hírek

2015.03.13. 19:50

Elismeréseket adtak át a megyei ünnepségen

Szombathely - Megkezdődtek a megemlékezések az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. Az ünnepi megyei közgyűlésen kitüntetéseket adtak át.

Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének szobra előtt a megye, a város és a Savaria Egyetemi Központ képviselői közösen emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről pénteken. A hallgatói önkormányzat elnöke ünnepi beszédében kiemelte: 167 éve a magyar nép megmutatta Európának, hogy fel tud zárkózni Bécs, Párizs, Itália forradalmi szellemiségéhez, hogy képes bátran kiállni elveiért, függetlenségéért. – 167 évvel ezelőtt a pesti ifjúság ezen a napon állt fel és jelentette ki, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hogy szükség van a változásra – hangsúlyozta Mersich Ádám.

Ezután ünnepi közgyűléssel folytatódott a megemlékezés. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a nemzetnek nincsenek határai. – Ebben a forradalomban benne volt a váratlanság, a fokozódó feszültség, a költészet, a hazafiasság, de ott volt benne a végítélet is – mondta.

A pulpitusnál Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, a megyei ünnepség házigazdája és szónoka. A háttérben dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke, Illés Károly, Szombathely alpolgármestere, valamint dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke látható. Fotó: Médiaközpont

A hagyományokhoz hűen ebből az alkalomból vehettek át kitüntetést azok, akik sokat tettek szűkebb és tágabb környezetükben az oktatás, a közigazgatás, a kultúra, az egészségügy, a sport és a gazdaság területén, és átadták a Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérmét és Emlékplakettjét is.

A Vas Megye Gazdaságáért Díjat Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Németh István, a NYME SEK Természettudományi és Műszaki Kar egyetemi docense, Rácz Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és a Vas Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke kapta. A Vitéz Both Béla Emlékdíjat Fekete Iván, a Gulágon 9 évet eltöltött, 87 éves nyugdíjas vehette át. Pável Ágoston Emlékplakettet kapott Friedl Tamás, a Szombathelyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Gáspárné Mayer Margit, a Szentgotthárdi Szlovén Rádió szerkesztő riportere, Kovács László, a horvátlövői Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. habil. Lőrincz Zoltán, a Kaposvári Egyetem Művészettörténeti Tanszék művészettörténésze, Serfeczné Szukics Márta, a Szentgotthárd és Térsége Arany János 1-4. Évfolyamos Általános Iskola tanítónője. A Kuntár Lajos Sajtódíjat Cseszkó Tamásnak, a Vas Népe tudósítójának ítélték oda.

Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közigazgatási Tagozata elismerést Brennerné Gorza Mária, Kovács Géza, Sőbér Aurélia, dr. Stankovits György, Szép József, Zsirainé Tóth Mária vehetett át. Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Oktatási Tagozata elismerést kapott Gerencsér Beáta, Kozó József, Macsotai Gézáné, dr. Mátrai István, Mikos Erzsébet, Unger József. Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata elismerésnek örülhetett dr. Barityné Házi Ottilia, Firisz Lászlóné, Kálóczi György, Kiss Éva, Marton Miklós, Pogács Anna Mónika, Scheer Bernadett, Szurcsik János. A Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Egészségügyi Tagozata elismerés újdonsült tulajdonosai: dr. Bérdi Gusztáv, dr. Hahn Katalin, Hantóné Simon Teréz, dr. Király István, Klugné Györke Brigitta, Némethné Kabay Ilona, dr. Vágó Attila, Wertmüllerné Takács Enikő. Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Szociális Tagozata elismerést kapott Dedicsné Móricz Eszter, Elek László, Fábiánné Domján Mária, Raposa Helga, dr. Sámsonné Sándor Ágnes. Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata elismerést Farkas Viktória, Németh Istvánné, Szilágyi Imre, Szilvágyi Zoltánné, Tóthné Maitz Márta vette át. A Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata elismerést Hani Tibor, Hozbor Imre, Kovács Kálmán, Pék Miklós, Selmeczyné Tolvaj Andrea kapta.

A Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Közbiztonsági Tagozata elismerést dr. Baán Mihály, Csabai János, Kolnhofer Ervin, Kovács Endre, Kovács József, Könye Attila, dr. Takács Árpád érdemelték ki. Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Ifjúsági Tagozata elismerést kapott Bükiné Baráth Gabriella, dr. Kiss-Geosits Beatrix, Tóthné Szakál Erika. Vas Megye   Önkormányzata Szolgálatáért   Kisebbségekért Tagozata elismerést Balogh János   Andrásné dr. Horváth Terézia Liliane, Kánya László, Schneider Katalin vett át.

Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérmét Haraszti Zsolt, Németh Istvánné, Horváth László, Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékplakettjét Kiss Árpád, Horváthné Stukics Erzsébet, Papp Tibor, dr. Máté János (posztumusz) kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!