Hírek

2015.04.01. 13:19

Eljött Amerika és Andy Vajna is Szombathelyre

Amerikai süti, koktél és foci. Andy Vajna elárulta sikerének titkát, és megtudhattuk azt is, hogy Magyarország kenterbe veri Európát a filmgyártásban.

Szendi Péter

Egy falat Amerika érkezett Szombathelyre szerdán, és ez a falat nem is volt olyan kicsi – tudtuk meg Molnár Évától, aki ha éppen nem Amerika-napot szervez kolléganőjével, Vietorisz Györgyivel, akkor angoltanárként dolgozik az iskolában. Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatot a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Kanizsai Dorottya Gimnázium nyerte el. Ezzel pedig a két iskoláé lett az amerikai kultúrát népszerűsítő rendezvény megrendezésének a joga.

Helyhiány miatt mindkét intézményben párhuzamosan zajlottak a programok, ezekből pedig igazán nem volt hiány. A két iskola közötti barátságos kispályás focimeccstől kezdve, kosármeccs, amerikaifoci-bemutató, pomponlányok fellépése, és az egyre népszerűbb Slam Poetry-verseny is szerepelt a programok között, hogy csak párat említsünk a számos esemény közül, amelyekben az volt a közös, hogy egytől-egyig kötődtek az amerikai kultúrához. Itt járt az Egyesült Államok Nagykövetségének titkárságvezetője, aki a kulturális sokszínűségről tartott előadást, valamint a diákok a tengerentúli továbbtanulási lehetőségekről is kaptak információkat.

Molnár Éva elmondta, a klasszikus diáknapi programok ugyanúgy zajlanak, mint máskor. Azzal a különbséggel, hogy Amerika most szemmel láthatóan beköltözött az iskolába. A diákok amerikai motívumokkal díszített ruhákban jöttek-mentek a folyosón, ez ráadásul pluszpontot jelentett az osztályok közti versenyben. A diákok által sütött tradicionális amerikai sütikre amerikai zászlók kerültek, és az elmaradhatatlan New York-i sárga taxi sem hiányzott a Kereskedelmi szakképző aulájából. Sőt, ezen a napon az iskola büféje is amerikai ételeket kínált, a kémialaborban pedig ezúttal Kovacsics Bernadett biológia-kémia tanár vezetésével Amerika színeiben pompázó koktélok készültek. Egy osztályteremben pedig Las Vegas kaszinói elevenedtek meg, így ezen a napon tényleg minden a korlátlan lehetőségek hazájáról szólt.

 

Az Amerika-nap főattrakciója természetesen Andy Vajna látogatása volt, amit bevallok, elsőre áprilisi tréfának gondoltam, azonban valóban itt járt a 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. De amikor azt kérdezték tőle, hogy milyen titulussal konferálják be, csak annyit mondott: Andy. És ennyi pontosan elég is volt, hiszen ki ne ismerné a Terminátor és a Rambo világhírű producerét, aki mi másról, mint az amerikai álomról tartott előadást kétszáz fős hallgatóságának. Andy Vajna nem árult zsákbamacskát, mindjárt azzal kezdte, hogy elárulta sikerének a titkát. A titkot pedig egyetlen mondatban össze lehet foglalni: a szerencsére fel kell készülni, észre kell venni a lehetőségeket, és soha nem szabad feladni. Természetesen mindez rengeteg munka nélkül nem megy. A diákokat arra biztatta, hogy bármibe is fognak életük során, találják meg benne, ami érdekli őket, és akkor nem munkaként, hanem szórakozásként fognak tekinteni feladataikra, amiért viszont már érdemes minden reggel felkelni.

A kormánybiztos és producer szerint Magyarország filmnagyhatalom. Olyannyira, hogy abban már nincs is hova fejlődnünk. Európában ugyanis messze nálunk forog a legtöbb külföldi film, és a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva háromszor annyi pénzt termelünk, mint mondjuk Anglia. Megtudtuk, a magyar filmipar annyira csúcsra van járatva, hogy vissza kell utasítaniuk több külföldi megkeresést emberhiány miatt, ezért az utánpótlás érdekében hamarosan iskolát is indítanak. Reméljük, így lesz, és Amerika rövidesen végleg eljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!