Hírek

2014.10.29. 17:15

Előadás eutanáziáról, túlbuzgó gyógyításról

Szombathely - Egy fontos bioetikai könyv jelent meg az orvoslásról dr. Veres András püspök ajánlásával. Szerzője szerdán Szombathelyen járt.

Némethy Mária

Az eutanáziáról sok vita van manapság, de orvosoknak, jogászoknak, teológusoknak, mindenkinek foglalkoznia kell(ene) vele.

A Keresztény Egészségügyiek Dr. Batthyány László Társasága meghívására tegnap délután a kórház előadótermében dr. Hámori Antal, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának köztestületi tagja Az eutanázia és a túlbuzgó gyógyítás problémája című könyv tudós szerzője etikai, jogi, teológiai szempontból taglalta napjaink e fontos témáját. Őt a társaság elnöke, dr. Bátor György osztályvezető főorvos mutatta be a közönségnek.

Az előadó a katolikus egyház tanítása alapján beszélt az öngyilkosság, az eutanázia és a túlbuzgó gyógyítás megítéléséről.

- Az eutanázia Isten törvényének súlyos megsértése. Felborítja az orvos és a beteg közti viszonyt. A betegek félni fognak attól, hogy az orvosok megölhetik őket - hallottuk tőle.

Dr. Veres András, dr. Bátor György, dr. Hámori Antal beszélget (Fotó: Unger Tamás)

Túlbuzgó gyógyításnak a haszontalan orvosi kezeléseket nevezte dr. Hámori Antal. Arról beszélt, hogy a mai orvostudomány alkalmaz olyan gyógyszereket, amelyekkel mesterséges módon meghosszabbítják a betegek haldoklását, s pislákoló, kínos életet hoznak . Ugyanakkor hősies magatartásra nem képes mindenki, mert a fájdalom gyengíti az erkölcsi erőt. A szakember azt hangsúlyozta: az öntudatlanságot komoly ok nélkül nem szabadna előidézni a haldoklóknál, siralmas gyakorlat a beteget megfosztani saját halálának megélésétől .

Arányos gyógymódot kell alkalmazni minden betegnél, ám ez - ismerte el az előadó - nagyon nehéz.

Címkék#eutanázia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!