Hírek

2017.08.13. 18:55

Mi lesz a döröskei stranddal? - Előbb az engedélyek kellenek, aztán kezdődhet a tófejlesztés

DÖRÖSKE - Legyen-e ismét strand a döröskei víztározónál? Ez volt a fő kérdés a szombaton tartott népes fórumon. Kiderült: először a terület jogi helyzetét kell tisztázni, aztán lehet csak tervezni. Nem lesz olcsó.

Bakos Ágnes

HELYZET

A terület megvásárlására van hitelfedezet, de a tulajdonlás még nem elég, pályázati lehetőségre, más forrásra is szükség lesz a működtetéshez, fejlesztéshez - mondta el a döröskei fórumon Horváth Gyula, aki üzlettársaival nemrégiben szerződött a terület megvásárlására. Eddig külföldi tulajdonban volt a tározó, a helyi cégek üzemeltetőként dolgoztak, de így már nem akartak több időt, pénzt, energiát fektetni abba, hogy pihenőövezetet alakítsanak ki. A mostani állás szerint a szerződés megvan, és még idén, két részletben rendezik az adásvételt. Kusza a tó jogi háttere, egyáltalán a léte, ugyanis nem is tóról beszélhetünk.

Egy nem használt víztározó a döröskei tó, egy műszaki létesítmény, ilyen értelemben olyan, mint egy ház vagy autó, vagyis karban kell tartani - fogalmazta meg Mosonyi Gábor, a katasztrófavédelmi hatósági osztály műszaki ügyintézője. Már 12 éve nincs vízjogi üzemeltetői engedélye a tónak, a tározó állapota szerint nem lehetne benne víz, magyarán nincs tó. A helyzet még nem egészen az utolsó óra, de ha most nem történik semmi, akkor le kell ereszteni a vizet, el kell bontani a műtárgyakat - összegezte a szakember. Engedélyt akkor kaphat a terület, ha pontos terv készül a használatról - ezt persze alaposan meg kell gondolnia a tulajdonosoknak, hiszen nem lesz olcsó.

TERV

Horváth Gyula megismételte a tervét: legyen igazi pihenőterület. Nagyszülők, fiatalok, unokák is megtalálják a kikapcsolódást. Legyen strand, csúszda, normális büfé - sorolta. Azt szeretné, ha kivilágított sétaúton lehetne körbejárni a tavat. Azt is megfogalmazta, hogy a környéket is érdekeltté tennék a fejlesztésben. A hét környező falu egy-egy saját program megrendezésével kapcsolódna a strandszezonba: kiszolgálnák az ide érkezőket.

Horváth Gyula szerint bárkinek a neve szerepel a tulajdoni lapon, "nem egy embernek kell birtokolni, legyen mindenkié" a tó.

KÖZÖS?

Mindezek finanszírozására felvetődött egyfajta támogatói hozzájárulás lehetősége - aztán a fórum végére elvetettték. Gyula szerint belépőjegyet nem kellene szedni a strandra, helyette a tó körüli nyaralók tulajdonosai és az ide kötődők támogathatnák a fejlesztéseket. A fórum résztvevőitől elhangzott: miért kellene bárkinek támogatni a strandot, ha az magántulajdon? Ha szervezet működtetné, akkor talán más lenne a helyzet. Volt "radikálisabb" hozzászóló is, aki szerint ha valaki megveszi a tavat, akkor kerítse el, az övé és kész, nem kötelező közösségi használatot fenntartani. Gyulával együtt többen is amellett érveltek, hogy mindenki érdeke az, hogy legyen strand, egyáltalán tó Döröskén.

LEHETŐSÉG

A fórum vendége volt a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt. Elmondta: abban tud segíteni, hogy utánanéz a pályázati lehetőségeknek, de ahhoz mindenekelőtt a jogi feltételeket kell tisztázni. Jóléti, szabad-idős fejlesztésre nem valószínű forrás, az egyetlen, ami szóba jöhet az a halászati alap, amelyben már folyik a források lekötése. Horváth Gyula remélte, hogy akár természeti értékként is kaphatna támogatást a tó, de legalábbis a környezet, az élővilág - erre nincs lehetőség, mert azok a pályázatok az élőhelyvédelmet szolgálják. Márpedig a döröskei tó egy magántulajdonban levő művi létesítmény. Kis lépésekben, túljutva az engedélyeken és javításokon - akkor lehet ismét tó a döröskei terület. Aztán, ha már tóként jegyzik, akkor lehet tervezni: körbejárhatóvá tenni az önkormányzat segítségével, halasítani, strandot építeni. A legmerészebb vágyak szerint jövőre fogadhat vendégeket a létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!