Hírek

2015.07.03. 14:02

Előre felmondtak az ápolók: október 30-ával elmennek a kórházakból, ha nem teljesítik a kérésüket

Szombathely, Budapest - Egy hatalmas piros szív volt a jelképe annak a fővárosi demonstrációnak a Semmelweis napon, amelyen béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó. Vas megyét egy busznyi ember, negyven ápolónő képviselte.

Merklin Tímea

A demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezte, amelynek területi elnökét, Gombásné Judt Magdolnát kértük, hogy számoljon be élményeikről.

- A Jászai Mari térről indult a felvonulás, abc-rendben szólították a menetbe a megyéket, így a végére kerültünk. A Kossuth téren egy hatalmas szív várt minket, azt jelképezve, hogy „Mindenki a szívét hozta el!". Ezt megtöltöttük piros folyadékot tartalmazó kémcsövekkel, amelyek pedig a vért szimbolizálták. Minden résztvevő egy kémcsövet tett bele, amit otthonról hozott. Mi nem tudtunk vinni, mert nem volt elég lejáratos kémcsövünk (nem lejártat pedig nem szabad pazarolni), ezt előre jeleztük, ezért a helyszínen kaptunk – mondta Gombásné Judt Magdolna. - Utána egy nagy felületet kellett aláírni, lényegében a márciusi 12 pontunkat képviselve.

Fotó: MESZK

Az egészségügyi szakdolgozók még akkor is adnak, amikor azt várják, hogy végre értük is mozduljon meg valaki. A demonstráción két doboz volt kitéve: az egyikbe egy olyan családnak gyűjtöttek, ahol az édesanya meghalt, és az édesapa egyedül maradt három gyerekkel. Ebbe kétszáz forintot dobott fejenként a több ezer, béremelésért demonstráló egészségügyis. A másik dobozba pedig önkéntes alapon bedobták felmondásukat: azt a nyilatkozatot, amelyben kijelentik: 2015. október 30-ával felmondanak, ha nem történik jelentős bérfejlesztés a szakápolók körében.

- A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke,  Balogh Zoltán mondott beszédet, ami arról szólt, hogy szakemberek nélkül nem lehet egészségügyet építeni és betegeket ápolni. A kormánynak kell kiszámítható életutat biztosítani, az a cél, hogy egy fizetésből meg lehessen élni. Az elnök kijelentette, a döntéshozóknak meg kell állítaniuk az elvándorlást. Voltak olyan résztvevői a demonstrációnak, akik hátizsákkal, táblákkal jöttek, hogy „Vár minket London!" – tudtuk meg Gombásné Judt Magdolnától. - Mi csak Vas megyei táblát vittünk, a korábban csináltatott MESZK-es fehér pólóinkban vonultunk, más megyék erre az alkalomra csináltattak ilyen pólót, voltak, akik fehér köpenyben vonultak. Nagyon szép látvány volt. Beszédet mondott Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád megyei elnöke is, aki nagy szónok. Azt hangsúlyozta, hogy döntéshozóknak meg kell érteniük: ápolók és eszközök nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezekhez pedig pénz kell. Aztán közösen elmondtuk az egészségügyi esküt, amit, amit akkor mondtunk először és utoljára, amikor végeztünk az egészségügyi szakiskolával. Én 1972-ben mondtam, nagyon nagy hatással volt rám, mint mindenkire az ismétlés. Nagyon-nagyon megható volt.

Gombásné Judt Magdolna azt is elmondta, hogy a demonstrálók Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írtak levelet, neki szerették volna átadni a petíciójukat, de úgy tudják, hogy ő kiadta a feladatot Zombor Gábor államtitkárnak, ő pedig továbbadta Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének. Őt küldték, hogy átvegye a petíciót, de nyilatkozattételi joga nem volt.

- Nagyon furcsa volt számunkra, hogy a főosztályvezető még csak annyit sem mondott, hogy „Jó napot kívánok, üdvözlöm Önöket!" - mondta a MESZK Vas megyei elnöke. - Megértettük, hogy ő itt nem szólhat, de legalább ennyi tisztelet járt volna nekünk. A petícióban jeleztük, hogy ha 2015. szeptember 30-áig nem történik bérfejlesztés, életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatunk. Vas megyéből is többen aláírták ezt. Utána Kormorán koncert volt, és az együttes vezetője, Vadkerti Imre a zárógondolatai között azt mondta: „Vigyázzanak ránk!" Ez is nagyon szívfacsaró volt.

A MESZK vasi elnöke elmondta még, hogy a tömeg békésen, rendezetten oszlott fel, a rendőrök négyesével engedték fel a rakpartról a buszokat. Az emberek fegyelmezettek voltak, nem veszett el senki.

- Példamutató volt a türelem – mondta Gombásné Judt Magdolna. - Bízunk benne, hogy a demonstrációnk eredményes lesz, mert a MESZK már nem tud többet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!