Hírek

2017.01.22. 20:20

Képzőművészet, néprajz és jazzfesztivál

Szombathely – Egy művészettörténész, egy múzeumi gyűjteménykezelő és egy jazzfesztiválszervező fogorvos – őket tüntették ki a magyar kultúra napja alkalmából. Aztán az ExperiDance lépett föl az Agora – MSH-ban.

Ölbei Lívia

Megtelt az Agora – MSH vasárnap este a magyar kultúra napja megünneplésére. Dr. Puskás Tivadar polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: a kultúra nemcsak nemzeti identitásunk záloga, hanem gazdaságfejlesztő, társadalomszervező erő, stratégiai ágazat; jól kell bánnunk a ránk bízott örökséggel.

Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett arra, hogy 1823 januárja nevezetes eseményeket hozott a magyar kultúrában: január elsején megszületett Petőfi Sándor, január 21-én Madách Imre, január 22-én pedig a Himnusz. Kölcsey Ferenc ezen a napon nyilvánította késznek a verset, amely Erkel Ferenc zenéjével vált nemzeti imává; és amelynek emlékezetére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A polgármester kitért arra is, hogy a 2016-os Szent Márton-év rengeteg kulturális-művészeti eseményt (kiállítást, koncertet, színházi előadást) hozott, és kifejezte azt a reményét, hogy az emlékév tapasztalataival a háta mögött Szombathely sikerrel pályázik az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére. Mint mondta: gyakran elhangzik, hogy a kultúra drága, nehezen hozzáférhető, de dr. Puskás Tivadar szerint az kerülne igazán sokba, ha nem lenne .

A szombathelyi önkormányzat minden évben a magyar kultúra napján ismeri el város kulturális intézményeiben tevékenykedő szakemberek munkáját. A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozat kitüntetést ezúttal dr. Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár művészettörténésze vette át dr. Puskás Tivadartól, Koczka Tibor alpolgármestertől és dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnöktől. A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozat kitüntetést az idén ugyancsak egy személy kapta meg: Zsoldosné Csidei Valéria, aki a Vasi Múzeumfalu (ma már skanzen) tárlatvezetőjeként-teremőreként kezdte múzeumi pályafutását, és múlt év augusztusában a Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményének kezelőjeként ment nyugdíjba. A Kultúra Támogatásáért díjjal ebben az évben Tímár Péter munkáját köszöni meg a város. Tímár Péter - és csapata - nevéhez fűződik az Improvizatív Zeneműhely Egyesület létrehozása, a ma már nemzetközi sztárokat is fölvonultató Lamantin Jazz Fesztivál és a hozzá kapcsolódó improvizációs tábor elindítása, szervezése. A díjazottakról a Szombathelyi Városi Televízió készített miniportrét.

A város által a múlt évben alapított, Weöres Sándor nevét viselő díjat elsőként a Márton-gálán tervezték átadni, de mert a kitüntetettek akkor más elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni, Novák Edina vasárnap este szólította a színpadra a Weöres-díj átvételére a Lord együttes képviseletében Erőss Attilát. A zenekar az elismeréssel járó összeget a szombathelyi művészeti szakgimnázium két zenei tagozatos (klasszikus furulyát tanuló) végzős diákjának ajánlotta föl.

A kultúra napi ünnepség a Himnusz eléneklése után (a színpadon Kiss Márton zongoraművész és Sebe Krisztina énekművész) egyperces némasággal folytatódott: a veronai autóbuszbaleset áldozatainak emlékére. A Weöres-díj átadója után a Lord-alapító Vida Ferenctől búcsúzott a Vándor hangjaira a közönség.

Az este az Ezeregyév című Román Sándor-koreog-ráfiával folytatódott: az ExperiDance táncegyüttes vitte színre a magyar történelmet a sportházban a magyar kultúra napján, amikor Weöres Sándor halálának évfordulójára is emlékeztünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!