Hírek

2015.03.09. 19:05

Eltűnt a kőszegpatyi gólya - Nyomoztunk

Kőszegpaty – Hökkön Feri bácsi fogadásból tette fel a gólyafészket, ahova aztán minden évben visszatértek a madarak.

Szendi Péter

A helyiek már napok óta nem látják a gólyát, szerintük az a gond, hogy az új fészek nem elég stabil. Hökkön Feri bácsinak köszönhetően 1958 óta érkeznek gólyák a vasi településre. Elmondása szerint akkoriban egy állami gazdaságban dolgozott, és ebédidő alatt merült fel a fészekrakás ötlete, amiért egy láda sör volt a tét. A motiváció hatott a most 77 éves férfire, bár bátorságért sosem kellett a szomszédba mennie. – Én addig nem jártam a tetőn soha, amikor felértem a manzárdig, akkor esett le a húsz fillér, hogy nincs tovább. Amikor kimásztam a manzárd szélére, úgy voltam vele, hogy vagy leszakad, vagy nem. Ha leszakad, akkor bizony bukfenc lefelé. Addig nem is jutott eszembe, hiszen fiatal srác voltam, a félelmet sosem ismertem – mondta el.

Feri bácsi elmesélte, hogy az elkészülést követő harmadik napon kezdtek leszállni a gólyák, mert addig idegen volt nekik. Addig hol leszálltak, hol köröztek egyet, majd szépen elfoglalták a helyet. Ezt követően éveken keresztül látta, ahogy visszatértek a gólyák. Most a gólyafészeknek otthont adó épületet felújítják, ezért a régi fészket eltávolították, és egy másikat állítottak a helyébe.

Hökkön Feri bácsi már nem igazán bízik abban, hogy visszatér a gólya Kőszegpatyra. Fotó: Szendi Péter

– Amit most feltettek, az nem gólyamarasztaló, hanem gólyariasztó. Ez olyan, mint a vendég elé olyan italt letenni, ami ihatatlan. Kitalálták, hogy azért megy tönkre a tető és a kémény, mert odapiszkít a gólya. Most olyat tettek vissza, aminek van négy lába, azon van valami gömbölyű vacak, rajta néhány ággal. El is ment a gólya, szerintem nem is marad itt – mondta el.

Hökkön Feri bácsi csaknem hatvan éve fogadásból tette fel a fészket a Festetics-kastélyra. A győzelemért egy hordó sör volt a díj, amelyet a barátaival fogyasztott el, miután sikeresen otthont teremtett a gólyáknak, amik azóta is visszatérnek Kőszegpatyra. Fotó: Szendi Péter

Egy nevét nem vállaló helyi lakos elmondta, hogy a régi fészekbe minden évben visszatért a gólya.

– Idén is visszajött, rá is szállt az új fészekre, de mivel nincs védve az időjárási körülményektől, egy nagyobb szél rögtön lefújta róla az ágakat. Jelenleg javítják az idősek otthonát, ezért távolították el a fészket, pedig gyönyörű volt. Úgy tudom, hogy már napok óta nem látták a gólyát, és ilyen helyre szerintem nem is jön vissza. Amikor elsétálok alatta, átlátok a fészken, mert nincs, ami védené a széltől – tette hozzá.

Májerhoffer Attila polgármester elmondta, hogy egy megerősített tartót és egy műfészket helyeztek el a régi helyett, amelyet tovább építhetnek a gólyák. Az új tartóra azért volt szükség, hogy stabilabb legyen a gólya fészke.

– Az építkezéseket már be kellett volna fejezni. Az állványok még mindig kint vannak, a zajok pedig biztosan megzavarták az ide érkező gólyát. Ha minden jól megy, akkor szerdán végeznek a munkálatokkal, és reméljük, hogy vissza fog térni még a gólya. A madártani intézet munkatársai szerint az újonnan felkerült fészek megfelelő, hiszen az alapokat a gólya is tovább tudja majd építeni – mondta el Májerhoffer Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!