Hírek

2015.06.01. 16:55

Eltűnt gyermekek nyomában - A körözött vasi kiskorúak többnyire egy hónapon belül előkerülnek

Megyei körkép – Országos viszonylatban Vas megyéből kevés gyerek tűnik el, és azokat is gyorsan megtalálják. Tavaly 171 gyerek nyomtalanul tűnt el, Vas megyei köztük sincs.

Budai Dávid

1979. május 25-én rejtélyes körülmények között tűnt el New Yorkban egy hatéves kisfiú, Etan Patz. Szülei az ő emlékére kezdeményezték az ENSZ-nél, hogy ezt a napot nyilvánítsák az Eltűnt Gyerekek Világnapjává. Magyarországon idén egy héttel később, a gyereknapon tartottak figyelemfelhívó rendezvényeket. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az elmúlt hónap utolsó napján tartották meg országszerte – Szombathelyen is – az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű rendezvényt. Az egyik legismertebb társadalmi célú program megálmodója az ismert műsorvezető, Kárász Róbert volt. A figyelemfelhívó program segítségével 2011 óta eddig harminc gyermeket „vezettek haza a lámpások".

Tóth Dániel, Hannos Zsolt, Qu Antonia és Qu Dzseni is részt vettek az Ezer Lámpás Éjszakája idei, szombathelyi rendezvényén. Fotó: Cseh Gábor

Az országos adatok meglehetősen sötét képet festenek a kiskorúak eltűnésről. Magyarországon évente 14-15 ezer gyerek tűnik el, nyolcvan százalékuk gyermekotthonból. A csellengők kilencven százalékát megtalálják, vagy maguktól hazatérnek. Megfigyelhető az a tendencia, hogy a 14-15 év közötti korosztályban sok kislány tűnik el, valamint az, hogy az év végi bizonyítványok kiosztása előtt vagy után feltűnően megugrik az eltűnt kiskorúak utáni bejelentések száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság legfrissebb hivatalos statisztikái alapján 2013-ban 17 ezer 653 körözést indítottak eltűnés miatt. Ebből 12 ezer 689 eljárás indult kiskorú személy ismeretlen helyre távozása miatt. A tavaly otthonról elszökött gyerekekből 171 úgy tűnt el, hogy egy év után sem találtak semmilyen nyomot, ami a gyerek hollétéről árulkodna.

A riasztó országos statisztikát látva kíváncsiak voltunk az elmúlt öt év Vas megyei adataira is. Dr. Kazmar Enikőtől, a Vas Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, hogy 2010-ben 137, 2011-ben 244, 2012-ben 142, 2013-ban 123, tavaly pedig 178 kiskorú gyermek eltűnése miatt indítottak eljárást a megyében. Dr. Kazmar Enikő kiemelte, hogy az elindított eljárások száma nem azonos az eltűnt kiskorúak számával. Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik otthonából, illetve a kijelölt gondozási helyéről. Ahányszor ez megtörténik, annyiszor indítanak körözési eljárást, tudtuk meg. Vas megyében jellemzően a 14-18 éves korosztály távozik hosszabb-rövidebb időre ismeretlen helyre. Mint megtudtuk, ez az idő inkább rövidebb, mint hosszabb. Az eltűnés miatt körözött kiskorúak többnyire egy hónapon belül előkerülnek, de sokakat már egy héten belül megtalálnak. Eltűnt gyerekekkel kapcsolatos bejelentés túlnyomórészt gyermekotthonokból érkezik. Kíváncsiak lettünk volna az eltűnések leggyakoribb okaira, azonban a rendőrség ilyen jellegű kimutatást nem vezet, így azokat csak találgatni lehet. Ami viszont jó hír, hogy a statisztikai adatok alapján az eltűnések miatt országosan elrendelt eljárások mindössze egy százalékát indították Vas megyében tavaly, és nálunk nincs regisztrálva egy éven túl eltűnt kiskorú sem.

Az összeállításunk elején említett Etan Patz akkor tűnt el, amikor a szülei először engedték el egyedül hazulról az iskolába. A kisfiú elindult az iskolabusz megállójához, ahová azonban soha nem érkezett meg. Etant annak idején Amerika-szerte keresték: ő volt az első eltűnt gyerek, akinek a fotóját tejes dobozokra nyomtatták. Egy időben Magyarországon is megjelentek az eltűnt gyerekek fotói a tejes dobozokon, és információink szerint újra indítanak ilyen akciókat a közeljövőben is. Etant 2001-ben holtnak nyilvánította a bíróság, holttestét azonban soha nem találták meg, és bár több gyanúsítottat is kihallgattak, ma sem lehet biztosat tudni eltűnésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!