Hírek

2017.08.05. 12:40

Embertelen hőségtől szenvedtünk a héten

A vasi megyeszékhely még inkább közlekedési csomóponttá válik, közbeszerzést írtak ki egy szakaszának fejlesztésére. Nem árat emelnek a gyártók, hanem a kiszerelési mennyiséget csökkentik, erről is írtunk a héten. Ezenkívül minden napra adott témát az extrém kánikula.

Vas Népe

Most már biztos, a 86-os Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakasza is kétszer kétsávos lesz, mivel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. múlt héten, csütörtökön kiírta a közbeszerzést a 86-os út Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszának fejlesztésére. Az M86-os eddig Csorna és Szombathely között épült meg, megteremtve ezzel a vasi megyeszékhely gyorsforgalmi elérhetőségét a főváros irányából. A fejlesztéssel a Mosonmagyaróvárt és Rédicset összekötő 86-os út túlterheltsége szűnne meg, amit az okoz, hogy Ausztria korlátozta a 86-ossal párhuzamos A2-es autópálya forgalmát, a magyarországi oldalra terelve a kamionokat.

Szvoboda Tamás, Egyházasrádóc polgármestere elmondta, régóta várják, hogy megépüljön az elkerülő, mivel nagyon balesetveszélyes szakaszról van szó
Fotó: Unger Tamás

25-27 Celsius-fok körüli napi középhőmérsékletekkel, 40 fok körüli maximumokkal, rengeteg napsütéssel köszöntött be az augusztus. Tartós hőséget ígért a meteorológia, és a napokban várható időjárás miatt dr. Szentes Tamás országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az ország egész területére. A kánikula és az ebből adódó meleg munkakörnyezet - legyen bár zárt területen, mondjuk egy klíma nélküli irodában vagy a szabadban - rendkívüli módon igénybe veheti az emberi szervezetet, amelynek ilyenkor megnő a folyadékvesztesége. Folyadékpótlásunkra ügyelnek a vasúttársaságok: vizet osztanak; a szombathelyi Fő téren párakapu alatt hűsölhetünk. Speciális szabályok vonatkoznak ilyenkor a munkavégzés körülményeire: fokozottan védeni kell a dolgozókat. Óránként pluszpihenőidő és hűtött védőital jár a melegben dolgozóknak.

Marsai Richárd és Varga Gábor a szieszta előtt még menüt készítettek a konyhában
Fotó: Nagy Jácint

Egy szombathelyi étterem közösségi oldalán arról tájékoztatta vendégeit, hogy a munkavállalók védelme érdekében sziesztaidőszakot vezettek be. A kezdeményező étterem tulajdonosa, Nagy János elmondta: amikor már ő is úgy érzi, hogy nem szívesen menne le a konyhában uralkodó elviselhetetlen hőségbe, akkor bizony érdemes engedményeket tenni.

Horváth Flórának mindene a sütés-főzés. Az alapanyagoknál tűnt fel neki, hogy megcsappantak a mennyiségek
Fotó: Unger Tamás

Nem árat emelnek a gyártók, hanem a kiszerelési mennyiséget csökkentik. Ugyanannyi pénzért egyre kevesebb áru kerül a bevásárlókocsinkba, onnan pedig az otthonunkba. Trükköznek a gyártók, és nem mindig állapítható meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat. Nem új keletű a felfedezés: időről időre, ha csak néhány százalékkal is, de kisebb mennyiségű, kiszerelésű terméket kapunk a boltokban ugyanannyi pénzért. Bosszantó a jelenség, és évek óta tart: egyre zsugorodik a tartalom a dobozokban, zacskókban, üvegekben, és a gyártók mindent megtesznek, hogy a gyanútlan fogyasztók ne vegyék észre a változást. Nem feltétlenül látványos a mennyiség csökkenése vagy a minőségi alakulás, viszont ha az egyszeri vásárló az átlagosnál tudatosabban közelít a kérdéshez, és odafigyel megszokott, mindennap vásárolt termékeire, mégiscsak szembetűnő. A gyártók sokszor azzal indokolják lépésüket: folyamatosan emelkedik az alapanyag-ár, és hogy az áremelést elkerüljék, csökkentik a mennyiséget, a darabszámot. Megtehetik ezt? Nem tiltja a törvény? Védi valami a fogyasztót? Mire érdemes figyelni vásárláskor? Ennek jártunk utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!