Hírek

2015.05.23. 07:08

Emelkedik a folyók vízszintje, utat zártak le belvíz miatt - Ilyen volt Vas megye vízhelyzete szombaton

Tetőzött a Rába a szentgotthárdi szakaszon, és megkezdődött a lassú apadás. Továbbra is lassú áradás tapasztalható azonban a folyó körmendi szakaszán.

Bajdó Bettina

21:50 - Elsőfokú készültségek

Jelenleg a Pinka is tetőzik a megyében. Felsőcsatárnál 181, Kemestaródfánál 339 centimétert a mutat a mérő. Felsőcsatárnál elsőfokú a készültség, itt lassú apadás kezdődött.

A Rába is lassú apadásnak indult Szentgotthárdnál, míg 21 órakor 192, 22 órakor 188 centi volt a vízállás. A Láhn-patak továbbra is 475 centiméteren áll. Elsőfokú a készültségi szint. Körmendnél is jelenleg elsőfokú a készültség, a vízállás 298 centiméter.

20:50 - Vagy jön a víz, vagy nem - Csákánydoroszlóban semmit nem bíztak a véletlenre

Figyelte az ausztriai vízgyűjtőterületeken lehullott csapadék mennyiségét, a vízügyi igazgatóság előrejelzését, és úgy gondolta, akár árvíz is lehet, mondta Horváth István csákánydoroszlói polgármester, aki ezek után mozgósította a falu lakosságát.

A helyiek szombaton délután háromszáz homokzsákot töltöttek meg, amiket a  víz által leginkább veszélyeztetett falurészen, a Dózsaligetben helyeztek ki. A polgármester ugyanakkor bízik abban, hogy ezúttal megússzák az árvizet.

19:15 - Körmend felé tart az árhullám

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint tetőzött a Rába a szentgotthárdi szakaszon, és megkezdődött a lassú apadás. Továbbra is lassú áradás tapasztalható azonban a folyó körmendi szakaszán.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  tájékoztatása szerint délután 242 centis vízállással tetőzött a Rába Szentgotthárdnál, és megindult a lassú apadás a folyó ezen szakaszán. A mostani előrejelzések azt mutatják, hogy a folyón Körmendnél másodfokú árvízvédelmi készültségi szint alatti vízállásra, közel 310 centiméteres tetőzésre lehet számítani a holnap késő délutáni, esti órákban.

A Gyöngyös délután négy órakor 401 centiméterrel tetőzés közeli állapotban volt Kőszegnél, a Répcére sem várnak már jelentősebb vízszintemelkedést a következő órákban.

A közútkezelő feloldotta a teljes útlezárást Meszlen és Acsád között, így jelenleg két útszakaszon van érvényben félpályás forgalomkorlátozás, Csörötnek és Kondorfa között, illetve a 84-es főúton Zsédeny térségében.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a folyó és a kisebb vízfolyások vízállását. Az önkéntes tűzoltó egyesületek figyelőszolgálatot látnak el a Rába áradása által veszélyeztetett településeken. Az árhullám levonulása miatt a mai napon ez idáig nem volt szükség a megyében tűzoltói beavatkozásra.

16:59 - Megszűnt a teljes útlezárás Vas megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszokon kell forgalomkorlátozásra számítani 2015. május 23-án, a 16 óra 40 perc körüli állapot szerint.

Megszűnt a 8636-os számú úton, Acsád térségében bevezetett forgalomkorlátozás.

Továbbra is félpályás útlezárás van azonban érvényben:

- a 7453-as számú út 11+900 – 12+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Kondorfa között;

- a 84-es számú főút 75+169 – 75+184 kilométerszelvény közötti szakaszán, Zsédeny térségében.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint elsőfokú készültség van érvényben Szentgotthárdnál. A Láhn-patak vízállása 475 centiméteren, Rába 228 centiméteren áll. Körmendnél, a folyónál elhelyezett mérce 267 centimétert mutat.

15:59 - Körmendnél másodfokú lehet a készültség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint összességében május 19-e és 21-e között területi átlagban 15-25 milliméter csapadék hullott a Rába vízgyűjtő területén. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra, a jövő hét végéig további jelentős mennyiségre egyelőre sehol nincs kilátás.

Vasárnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében területi átlagban 25-40 milliméter körüli csapadék valószínű. A Rába vízgyűjtőjén 35-45 milliméter csapadék várható, de a déli rész vízgyűjtőin akár 50 milliméter is előfordulhat.

A csapadék hatására a Duna ausztriai szakaszán kisebb áradás kezdődött, amely tegnap délután megállt. Az osztrák előrejelzés szerint a holnapi nap folyamán tovább árad a folyó.  Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedések alakultak ki, jelentősebb áradás a tegnapi és a mai csapadék hatására alakulhat ki.

Szentgotthárdnál jelenleg elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a folyó vízállásása folyamatosan emelkedik, most a duzzasztómű alvízi mércéjénél 342 centiméter. Szentgotthárdnál 229 centi. Körmendnél délután négykor rendelik el az elsőfokú készültséget. Most a vízmérő 243 centit mutat. Ez nyolc centis emelkedés egy óra alatt.

Kemestaródfánál a Pinka folyamatosan emelkedik, jelenleg 313 centit mutat a mérő. Ez a reggeli hat órás 79 centihez képest jelentős növekedés. A Pinka-ág 308 centiméteren áll.

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjén szombaton záporokra kell számítani, a mostani helyzetekben a kisebb vízgyűjtőkön is jelentős csapadék hullhat, ez pedig a kisebb vízfolyásokon akár jelentős vízszintemelkedést okozhat.

14:30 - Teljes útzár Meszlen és Acsád között

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint további útszakaszokon kell forgalomkorlátozásra számítani. Teljes útlezárás van érvényben a földekről lefolyó víz miatt Meszlen és Acsád között. Félpályás útlezárás van érvényben továbbra is a belvíz miatt Csörötnek és Kondorfa között; valamint Zsédeny térségében.

14:28 - A java még hátravan

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója szerint ma reggelig nagy mennyiségű csapadék hullott a térségünkben. Területi átlagokat tekintve reggelig összességében további 25-30 milliméter eső esett a vízgyűjtőkre, de a délebbi vízgyűjtők ennél lényegesen több, néhol 40-45 milliméter csapadékot kaptak. Lokálisan többfele előfordultak nagyobb mennyiségek is.

Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra. Ma napközben kissé csökken az intenzitás, de a délutáni órákban ismét öt-hat milliméter/óra intenzitású csapadékot prognosztizálnak. Az esti óráig az osztrák és a szlovén, horvát vízgyűjtő részeken még további 30-50 milliméter is elképzelhető.  Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, a magyar területek felől fog felszakadozni a felhőzet, megszűnni a csapadék.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein mindenhol tart még a csapadék összegyülekezése, a vízfolyások általában áradnak. A Rábán az osztrák vízgyűjtő felső részén hullott a kevesebb (20-25 milliméter), a középső (25-40 milliméter) és a magyar részen kicsit több. A Szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszon május 23-án 10 órakor elsőfokú készültség elrendelésére került sor, melyet a kora esti órákban valószínűleg másodfokra kell emelni. A Körmendi árvízvédelmi szakaszon a készültség elrendelésére a mai napon 16 órakor kerül sor, a második fokozatot várhatóan az esti órákban éri el a vízállás.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében a másodfokozatot (330 centit) meghaladó, ám harmadfokú (370 centi) alatti tetőzést becsülnek. Körmendnél szintén másod- (380 centi) és a harmadfokú (440 centi) közötti árhullám kialakulását várják a jelenlegi információk alapján. Ez csak erős becslés, mert a csapadéktevékenység és az összegyülekezés még tart, a majdani intenzitás is jelentősen befolyásolja a ténylegesen kialakuló árhullámot. A Rába völgyben elöntésekre is kell számítani.

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőre is fokozottan kell figyelni, itt is kialakulhatnak nagyobb árhullámok. Az érintett települések polgármestereit értesítették. Az erőművek kezelőinek szintén szóltak a várható helyzetről.

A Góri és Lukácsházi tározóknál helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el 13 órától, és felkészültek a tározó üzembe helyezésére.

14:15 - Felkészültek az árra

Acsádon már készülnek az áradásra – tudtuk meg dr. Kovács Bernadett polgármestertől. Amint értesültek a meszleni helyzetről, már el is kezdtek felkészülni. Hozzátette: a település fő utcáját védik, ide várják az árhullám egyharmad részét. A másik gond a falu végén lehet, ott házakat kell megvédeniük a víztől. A homokzsákokat már kitették, s csak bíznak abban, hogy nem lesz több eső. Ők még a nagy munka előtt állnak, de felkészültek mindenre, felveszik a harcot a vízzel.

A településen élő idősek sem emlékeznek arra, hogy mikor volt ennyi víz Acsádon az utcákon. Azt mondják, 50-60 éve nem kellett a fő utcán védekezni a betörő víz ellen.

Deutch Árpád is a falu végén lévő házak egyikében lakik, már körberakták homokzsákokkal az ingatlant. Azt mondja, nagyon sokat köszönhet a település lakóinak és a polgármesternek, akik egy emberként segítenek neki a bajban. Hozzátette még, hogy évente három-négy alkalommal adódik ilyen helyzet, amikor védeni kell a házat a vízzel szemben.

Közben Acsád környékén ismét csöpög az eső, így van mitől tartaniuk. A föld ugyanis már nem tudja elvezetni a sok csapadékot. Bár jelenleg apadás van, ám újabb égi áldásnál még több víz zúdulhat a településekre.

14:05 - Belvíz miatt további forgalomkorlátozás Vasban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszokon kell forgalomkorlátozásra számítani 2015. május 23-án, a 13 óra 40 perc körüli állapot szerint.

Teljes útlezárás van érvényben:

a 8636-os számú út 0+200 – 5+350 kilométerszelvény közötti szakaszán, Meszlen és Acsád között.

Félpályás útlezárás van érvényben az alábbi útszakaszokon:

- a 7453-as számú út 11+900 – 12+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Kondorfa között;

- a 84-es számú főút 75+169 – 75+184 kilométerszelvény közötti szakaszán, Zsédeny térségében.

13:58 - Háztól házig áll a víz az utcán

Meszlenben tovább folynak a védekezési munkálatok. mint megtudtuk, az elmúlt 25-30 évben nem láttak ennyi vizet a településen, akkor is hóolvadás miatt borította el a víz a községet. A felújított közösségi házukat június 6-án adták volna át, ám most a víz miatt meg kellett bontani a hidat, az átjárót, ezért kérdésessé vált az átadás is. A víz még mindig áll az utcán, háztól házig, a helyiek csak reménykednek abban, hogy nem jön égi utánpótlás, mert akkor ismét veszélybe kerülhetnek a házak. Az ár most Acsád felé vonul.

13:50 - Ausztriából nem várnak árhullámot

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta, hogy most már náluk is érvényben van az árvízvédelmi készültség a Rábán, jelenleg háromméteres a vízmagasság, ez nem is emelkedik tovább. Az osztrák információk szerint onnan sem várható újabb árhullám, mivel ott is megállt az eső. A városban és a városrészeken nem veszélyeztet semmit a víz.

13:35 - Összefogott a település, hogy felvegye a harcot a vízzel

Őri Zoltán, Meszlen polgármestere elmondta, hogy a településen a belvíz okoz gondot.

- A fenti árkok nem bírták a sok csapadékot elvezetni a földekről, ezért a település alsó részén lévő házak veszélybe kerültek - folytatta a nagy munka közben a polgármester. – Három ház került veszélybe, de attól nem féltünk, hogy betör a víz az ingatlanokba vagy akár életet veszélyeztetne. Inkább a megelőzés miatt tettünk homokzsákokat a házak köré. Az utcán még most is hömpölyög a víz, le is van zárva a település, autóval be sem lehet jönni.

A polgármester hozzátette, hogy fél kettő körül elállt az eső, s csak reménykednek abban, hogy ez így is marad. A biztonság kedvéért még hozattak homokzsákot és homokot, felkészültek mindenre. A katasztrófavédők is a helyszínen vannak, hogy segítsék a munkálatokat. A polgármester hangsúlyozta még, hogy a település apraja-nagyja összefogott, hogy közös erővel védjék meg a házakat.

12.12 - Elsőfokú a készültség a Rábán, Meszlenben három házat védenek a víztől

A heves esőzések miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán Szentgotthárdnál. Az előrejelzések szerint a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán is másodfokú készültségi fokozatot meghaladó tetőzés várható. Meszlenben három házat kell homokzsákokkal védeni a csapadékvíz miatt.

Az elmúlt napok heves esőzései és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt intenzív vízszintemelkedés kezdődött a megye vízfolyásain, és árhullám indult el a Rába folyón. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába intenzív áradása miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyón Szentgotthárd térségében. Az igazgatóság legfrissebb adatai szerint a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán is másodfokú készültségi fokozatot meghaladó tetőzés várható.

Balogh Nikoletta, a katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatott, hogy értesítették az áradás által leginkább veszélyeztetett települések polgármestereit, közbiztonsági referenseit a várható árhullám érkezéséről, és felkészítették őket az esetleges védekezésre. Az igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a várható időjárást és folyó vízállását. A katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemlét tart, az önkéntes tűzoltó egyesületek pedig figyelőszolgálatot látnak el a Rába áradása által érintett településeken.

A katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemlét tart Meszlen településen is, ahol a helyi lakosok a polgármester irányításával három lakóházat megelőző jelleggel homokzsákokkal vesznek körbe, hogy megóvják őket a felgyülemlett csapadékvíz betörésétől. A településen, szükség esetén homokzsákokat biztosítanak a helyszínre.

A megye vízfolyásainak áradása miatt ez idáig nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a felgyülemlett csapadék miatt félpályás útlezárásra kell számítani a Csörötneket és Kondorfát összekötő alsóbbrendű úton, valamint Zsédeny térségében a 84-es főúton.

11.20 - Folyamatosan tör utat magának a víz

Emelkedik a vízállás a Rábán Szentgotthárdnál. Míg kilenc órakor 188 centimétert mutatott a mérce a vízügyi igazgatóság adatai alapján, 11 órára ez 214 centiig kúszott fel. Még nem érte el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Körmendnél jelenleg 108 centi a vízállás.

Kemestaródfánál a Pinka két óra alatt 52 centivel lett magasabb, most 209 centimétert mutat a mérő. A Pinka-ág 192 centiméteren áll. Felsőcsatárnál továbbra is 143 centit mutat a mérce.

Bajánsenyénél a Kerka-patak vízszintje az utóbbi két órában ugyanazt az értéket adja, 115 centiméteren állt meg. Ez a reggeli hat órás, 122 centiméteres vízálláshoz képest némi apadás. Szombathelyen az Arany-patak oladi vízmércéjénél is emelkedést tapasztaltak, a tegnap 42-höz képest most 56 centiméter a vízmagasság. A Sorok-Perint is lassan emelkedik, bár az éjféli 18 centihez képest jelenleg 66 centit mutat a vízállás.

Szinte az egész megyében továbbra is szakad az eső, Szombathelye reggel hat óra óta közel 10 milliméternyi csapadék hullott. Jelenleg 11 Celsius-fok van, ám az erős északi szél miatt ennél jóval kevesebbet érzünk. A legerősebb lökések most 41 kilométer/órásak.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint félpályás útlezárás van érvényben belvíz miatt továbbra is Csörötnek és Kondorfa között.

Visszavonták a riasztást az eső miatt

Időközben az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a megyénkre korábban kiadott elsőfokú riasztást a sok eső miatt. Az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy estére késő délutánra, estére mindenütt eláll az eső és holnap sem kell számottevő csapadékkal számolnunk.

Bár a három nap során várhatóan nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz felettünk az ég, szombat délután az Alföldön, vasárnap az ország keleti felén hosszabb időre, Pünkösd hétfőn pedig – ha többnyire csak rövid időszakokra is, de – országszerte kisüthet a nap. Szombaton és vasárnap szinte mindenütt várható záporeső, helyenként zivatar. A több csapadék szombaton, a Dunántúlon valószínű. Hétfőre kissé már gyengül a csapadékhajlam, keleten többfelé, az ország nyugati felén szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. A Nyugat-Dunántúlon szombaton az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 Celsius-fok között alakul. A legmelegebb délutáni órákban szombaton az ország nagy részén 18, 24 fok várható, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb lesz. Vasárnap a Dunántúlon 15, 19 fok ígérkezik. Hétfőn 18, 23 Celsius-fokra számíthatunk.

Nem kaptak riasztást

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármester elmondta, hogy egyelőre se ár-, se belvíz nem fenyegeti Szentgotthárdot és a hozzá tartozó településrészeket. Felkészültek mindenre, amint megkapják a riasztást a vízügytől, azonnal indulnak segíteni a kritikus helyekre.

Nem tartanak a nagyobb ártól

Ifj. Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere elmondta, hogy 11 órakor körül már csak szemerkélt az eső az Őrségben, nagy szerencséjükre. A talaj ugyanis már nem tud több vizet magába szívni, ami most esik már tócsákban áll. Hozzátette, nem tartanak attól, hogy a tavalyi, szeptemberi nagyobb árvíz megismétlődik, mivel nem esett annyi csapadék, s a folyók vízszintje sem emelkedett még meg jelentősen.

9.00 - Emelkedik a folyók vízszintje, utat zártak le belvíz miatt

Az Országos Meteorológia Szolgálat mára is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a sok csapadék miatt. 24 óra alatt ugyanis több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Szombathelyen reggel nyolc óra után is úgy esik, mintha dézsából öntenék. Reggel nyolc órakor 11 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála, északi szél fúj. A legerősebb lökések elérték az 57 kilométer/órát is. Az elmúlt 24 óra alatt jelentős, 29,4 milliméternyi csapadék esett Szombathelyen.

Rábagyarmaton Huszár József adatai alapján az elmúlt egy napban 44.2 milliméternyi csapadék esett, a talaj viszont elszívta a csapadékot, nem áll rajta. A szél alig fúj, jelenleg 10,9 fokot mért.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint jelenleg nincs érvényben árvízvédelmi készültség. Szentgotthárdnál kilenc órakor 163 centis volt a vízállás a Rábán, ez egy óra alatt 10 centit emelkedett. Reggel hétkor még viszont csak 117 centinél állt meg a mérce. Az elsőfokú készültségi szintet 270 centinél rendelik el. Kemestaródfánál a Pinka vízszintje jelentősen emelkedett, tegnap még 45 centit mutatott a mérő, ma reggelre 129 centiig kúszott fel a mutató. A Pinka ágnál is 119 centit mértek.

Felsőcsatárnál is emelkedik a Pinka, a tegnapi 81 centihez képest reggel a mutató már 143 centiméteren állt. Bajánsenyénél a Kerka-patak okozhat gondot, a tegnapi 35 centis vízállás mára 118 centire duzzadt.

Ma reggel nyolc órától belvíz miatt félpályán lezárták az utat Csörötnek és Kondorfa között. A települések más útról is megközelíthetők.

A következő 24 óra a döntő Csákánydoroszlóban

Csákánydoroszlóban a következő 24 óra dönti el, hogy lesz-e árvíz vagy sem – tudtuk meg Horváth István polgármestertől. Hozzátette, kapott tájékoztatást a vízügytől arra vonatkozóan, hogy sok eső esett az osztrák területen, emiatt elképzelhető, hogy jelentősen megemelkedik a magyar vízfolyások vízállása. A polgármester szerint probléma akkor lesz, ha 24 óra alatt itthon 30 milliméternyi csapadék hullik. Akkor holnap délutánra ideér az ár, s kénytelenek lesznek a Dózsaligetben védekezni a víz ellen. A mostani felmérések egy esetleges árvíz miatt már nemcsak a Dózsaliget, hanem a helyi Fő utca déli oldala is a veszélyeztetett sávba került, ez több száz ember életét és tulajdonát jelenti.

Kiemelte még: többször kértek segítséget egy gátrendszer megépítéséhez, ám ezt az állam nem támogatja. A jelenlegi jogszabályok csak akkor rendelnék el az önkormányzattól a gátkiépítés feladatát, ha az egynél több település védelmét biztosítaná. Ezt a helyiek nonszensznek tartják, Csákánydoroszló kitesz több falunyi embert is, mégis magukra akarják hagyni őket a milliárdos feladattal. Mivel a jogszabályt módosítani nem tudják, így keresik a lehetőségeket, tárgyalnak pályázatírókkal, de közben hallatják a hangunkat is az állam felé igényünkkel.

Összefogott a település, hogy felvegye a harcot a vízzel

Őri Zoltán, Meszlen polgármestere elmondta, hogy a településen a belvíz okoz gondot.

- A fenti árkok nem bírták a sok csapadékot elvezetni a földekről, ezért a település alsó részén lévő házak veszélybe kerültek - folytatta a nagy munka közben a polgármester. – Három ház került veszélybe, de attól nem féltünk, hogy betör a víz az ingatlanokba vagy akár életet veszélyeztetne. Inkább a megelőzés miatt tettünk homokzsákokat a házak köré. Az utcán még most is hömpölyög a víz, le is van zárva a település, autóval be sem lehet jönni.

A polgármester hozzátette, hogy fél kettő körül elállt az eső, s csak reménykednek abban, hogy ez így is marad. A biztonság kedvéért még hozattak homokzsákot és homokot, felkészültek mindenre. A katasztrófavédők is a helyszínen vannak, hogy segítsék a munkálatokat. A polgármester hangsúlyozta még, hogy a település apraja-nagyja összefogott, hogy közös erővel védjék meg a házakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!