Hírek

2012.12.18. 14:23

Emília-keringő: Márkus Emma a Híres szombathelyi nők sorozatban

Szombathely - Hol máshol: a WSSz Márkus Emília Termében mutatták be a Híres szombathelyi nők című sorozat legújabb, Márkus Emília pályaképét megrajzoló kötetét.

Ölbei Lívia

"Szívemben Szombathely mindig úgy élt tovább, mint a legszebb kép, mint maga az elképzelt, annyiszor megálmodott mennyország."  Márkus Emília (1860-1949), a körülrajongott szőke csoda, a Nemzeti Színház örökös tagja sosem feledkezett meg szülővárosáról: a tőle idézett mondat a Szülőföld Kiadó gondozásában, a szombathelyi önkormányzat támogatásával frissen megjelent kötet hátoldalán kiemelve is olvasható. A Híres szombathelyi nők sorozat Márkus Emília életpályáját bemutató (negyedik) darabját hétfőn mutatták be a WS  Színház  Márkus Emília Termében, telt ház előtt.

Márkus Emma élőben. A castingon Jordán Tamás és Csonka Szilvia (Fotó: Kiss Teodóra)

A Márkus Emíliát bemutató kötet szerzője Horváthné Kupi Ildikó, a Berzsenyi  könyvtár munkatársa, akinek érdeklődését  Tilcsik György levéltáros Egy csizmadiamester karrierje a reformkori Szombathelyen című  előadása keltette fel Márkus Emília és a családja iránt. A nyomtatásban  1999-ben megjelent  emlékezetes tanulmány szerepel a Márkus Emília-kötet bőséges hivatkozásjegyzékében is: a csizmadiamester  a szőke csoda nagyapja, Horváth József, aki  Sopron vármegyéből költözött Szombathelyre. (És milyen jól tette.)

 

Fotó: Kiss Teodóra

Az első mély benyomás további találkozásokat  hozott: Kupi Ildikó nemcsak könyvtári tárlaton dolgozta föl Márkus Emília életútját, hanem válogatott bibliográfiát is készített. Mint mondta: szerencsés helyzetben volt, hiszen a BDK gazdag anyaggal rendelkezik. A kötetet pedig  két elsődleges szempont szerint írta meg: egyrészt igyezett minél teljesebben föltárni Márkus Emília szombathelyi vonatkozásait, másrészt  összegyűjteni a legszebb írásokat, amelyek róla születtek. Nem kisebb szerzőktől válogathatott, mint Ambrus Zoltán és Ady Endre. Kupi Ildikó fedezte fel bizonyos Gutmann Miklós Emília-keringőjének kottáját is: a darab ősbemutatóként hangzott el a könyvpremieren, a zeneszerző szerepében-kosztümjében megjelenő Kiss Gergő előadásában. És ennek a  fülbemászó keringőnek a hullámain megjelent a Márkus Emília Terem színpadán maga Márkus Emma is: Csonka Szilvia most nem a 9700 előadásból (a színfalak mögül mindig nekifutásból), hanem mintha tényleg valahonnan a múlt századforduló környékéről érkezett volna. A Jordán Tamás vezetésével megrendezett castingon az egyik pillanatban Liza Doolittle, a másikban Éva, a harmadikban Liliom Julikája szólalt meg általa; egyszerűen szépen:  Emma kiállta a próbát a WS Színházban.

Főleg, hogy   a vándortársulatok anno főleg  akkor számítottak nagyon Márkus Emíliára, amikor  kongani kezdett a kassza: meghívták a híres színésznőt, tódult a szombathelyi közönség  -   foroghatott tovább a nagy kerék. Mint a bűvölő-bájoló  Emília-keringő.

(Az Arcképcsarnok - Híres szombathelyi nők negyedik, Márkus Emíliát bemutató  kötetének szerzője Horváthné Kupi Ildikó. A sorozat szerkesztője  dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Kelbert Krisztina, művészeti szerkesztője  Nagy Georgina. Megjelent a Szülőföld Kiadó gondozásában.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!