Hírek

2014.12.19. 14:15

Emlékezés Brenner Jánosra

1957. december 14-éről 15-re virradó éjjel Brenner János rábakethelyi káplánt sürgős betegellátás ürügyén csalták ki a plébániáról.

Karinget, stólát öltött magára, átment a templomba az Oltáriszentségért és elindult Zsida felé. Az úton többször is rátámadtak, de sikerült elmenekülnie. A feltételezett beteg házánál azonban többen is vártak rá és 32 késszúrással megölték. Advent 3. vasárnapjának előestéjén közel száz szentgotthárdi és környékbeli zarándok járta végig azt az utat, amelyen Brenner János haladt.

A zarándokok keresztutat és rózsafüzért imádkoztak érte. Fotó: szombathelyi egyházmegye

Keresztutat és rózsafüzért imádkozva értek a vértanúság helyszínére, ahol elhelyezték azokat az égő mécseseket, amelyek a keresztút egyes állomásait jelölték az éjszakában. December 13-án Martos Levente Balázs atya mutatott be szentmisét a Szalézi-templom kriptájában, ahol örök nyugalomra helyezték János atyát. December 15-én pedig Veres András megyéspüspök misézett a templomban a Brenner-iskola dolgozóinak, tanulóinak részvételével. A megyéspüspök Brenner atya példája nyomán bátorságra és az igazság melletti kiállásra buzdította a fiatalokat. A szentmise végén az iskola diákjai felelevenítették János atya életét, majd a kriptában lerótták kegyeletüket sírjánál és virágot, mécseseket helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!