Hírek

2013.02.06. 11:30

Emlékhely lesz a bíboros szülőháza

Csehimindszent - Az önkormányzatnak tervei vannak, az egyházközségnek céltámogatása: elkezdik Mindszenty József szülőházának felújítását.

Simon Erzsébet

Úgy fest, megmenekül az enyészettől Mindszenty József mártír bíboros szülőháza. A helyi védettséget élvező, az önkormányzat tulajdonában álló épület rekonstrukcióját hamarosan elkezdhetik.

- Emlékhelyet szeretnénk kialakítani Mindszenty bíboros egykori szülőházából -  mondja Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere.

-  Ha a hercegprímás születésének 120. évfordulójára - ez pontosan idén március 29-én lesz - nem is készülünk el, a terveink szerint nyáron már megújult épület fogadja a látogatókat.    A polgármester nem vizionál, ezúttal konkrét eredményről tud beszámolni a ház rekonstrukcióját illetően. Az önkormányzat 2009-ben kapta tulajdonba ajándékozás útján a bíboros szülőházát. Már a  következő évben turizmusfejlesztési pályázatot nyújtottak be, de ahogy az sem, úgy a tavalyi hasonló tenderre beadott pályázatuk  sem nyert.

Időközben agilis plébános  - Déri Péter - érkezett a községbe,  aki céltámogatásért fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Kérése az egyházügyi államtitkárság segítségével meghallgatásra talált: tavaly év végén húszmillió forintot szavaztak meg a Mindszenty emlékház kialakítására. A kedvezményezett az egyházközség, s az önkormányzattal együttműködve hozzáláthatnak az elképzeléseik megvalósításához.

- Engedélyes építési terveink vannak korábbról, így a kivitelezőt keressük az épület átalakítására - közli örömmel a polgármester.

-  A ház eredeti állapotát szeretnénk visszaállítani, lenne benne egy kis múzeum, konferenciaterem a lelkigyakorlatos rendezvényeknek, egy pihenőszoba, s a több mint háromezer négyzetméteres ingatlanon egy  ifjúságot szolgáló közösségi teret is létesítenénk. Minőségi, ám takarékos megoldásokban gondolkodunk, hogy az ingatlant később is fenn tudjuk tartani.    Bár a mostani támogatásból ezeknél többre nem futja, nem mondanak le arról, hogy a régi iskolából zarándokszállás legyen. Ha a templomtér környékét is rendbe tudnák tenni, reményeik szerint nemzeti zarándokhellyé válhatnának. A nagyanyám édestestvére volt a bíborosnak, talán szorult belém is elegendő kitartás - tette hozzá Fukszberger Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!