Hírek

2017.03.03. 13:55

Büszkén viselik az ökoiskola címet Jánosházán

Jánosháza - A mindennapok része a zöld szemlélet, a környezetbarát oktatás a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Saját naptárja is van a gyerekeknek és több élőhelyet gondoznak, hamarosan pedig indul az energia-őrjárat.

Bakos Ágnes

- Kavicsot meg kagylót hoztunk! - És miből van a házikó? - Fából! - Egy eldobott banános ládikóból van a kis ház, a szülők is segítettek - mutatták be az ötödikesek a kompakt kis ökosarkukat az osztálytermükben.

- Megnéztük, hogy mit lehet az osztályba összeépíteni. Azt a feladatot kapták, hogy mindenki hozzon hozzá valamit, ami az ő kis ötlete ebből az egészből - összegezte Göblyösné Lengyel Anita, az ötödikesek osztályfőnöke. Egy kis műanyag medencére épült a kert. Olyan növények vannak benne, amelyek elvirágoznak, nem véletlenül: van felelőse külön a virágoknak. Mindig virágzó, friss növényre kell cserélni az elszáradt, levirágzott töveket. Feladat az is, hogy a vízforgatót felügyelni kell, hogy a motorja ne sérüljön és sokáig díszítse vízesés a hangulatos kiskertet. "Állat" is van a sarokban: egy macska feje került egy méretes kavicsra, szalvétatechnikával készítették a lányok. Készül már a második ökosarok, annak vízi élet lesz az alapja - újságolták a diákok és a tanárnő. És ez még mindig csak két eleme a sikeresen zajló ökoiskolai feladatoknak.

A méltán büszke ötödikesek szívesen mutatták meg az osztálytermükben kialakított ökosarkukat
Fotó: Bakos Ágnes

Az ENSZ hirdette meg a fenntarthatósági iskolai programot, gyakorlati megvalósításokkal - ismertette az ökoiskola cím hátterét Szepessy Ágnes intézményvezető-helyettes, a zöld programok felelőse. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet minősíti az intézményesített szemléletet - ez valósul meg sikerrel Jánosházán. Van kiskertjük, régóta virágosítanak, fontos az egészségre nevelés - tulajdonképpen ezeket a gyakorlatokat rendszerezték, az volt a pályázatuk alapja - summázta Csik Józsefné igazgató.

A rendszeres papírgyűjtést, a gesztenyegyűjtést is sorolta Szepessy Ágnes és kiemelte az állatok világnapjára hirdetett megmozdulásukat.

- Minden osztálynak volt ilyen programja, aztán egy naptárban foglaltuk az össze a csoportok munkáit - mutatta a színes, egyedi 2017-es naptárat. A 12 hónapból nyolc fotó adott volt, minden osztályé egy, ez volt az alapkoncepció. A többire szavazni lehetett: a diákok saját háziállataikkal, kedvenceikkel fotózkodtak, aztán szavazásra bocsátották a képeket, a legtöbb voksot kapott négy fotó került a maradék négy hónaphoz. Van ott cicája és kutyája mellett mosolygó, de még lovagló diák is. Tavaly decemberben minden osztály kapott egyet az elkészült naptárból, már azzal mérik a tanévet.

Szepessy Ágnes öko-felelős és Csik Józsefné iskolaigazgató
Fotó: Bakos Ágnes

- Ágnes szakmai napon és egy képzésen is járt, hogy megalapozottan koordinálja az ökoiskolai címmel járó feladatokat - tette hozzá a szakmai háttérhez az igazgatónő. Tavaly áprilisában adták be a pályázatot, aztán ősszel kapták a döntést a pozitív elbírálásról, decemberben pedig átvehették az ökoiskola címet, amely három évre szól. Minden évre készül munkaterv, abban összegzik a feladatokat, vállalásokat.

Szepessy Ágnes kiemelte, hogy gazdasági vetülete is van a kezdeményezéseknek, amellett, hogy a természetvédelem és a társadalmi fejlődés is érvényesül. Kiváló példa mindháromra a hamarosan induló energia-őrjárat.

- Az alsósok programja, hetente négy diák vesz részt. Bejárják az iskolát, ellenőrzik, hogy elzárták-e a gyerekek a csapot, lekapcsolták-e a villanyt ott, ahol nem tartózkodik senki. Piros és zöld jelzést kapnak a helyiségek - ismertette az őrjáratot a tanárnő. Szerintük, ha nem is a konkrét természetvédelmi teendők rögzülnek, "csak" az ökoszemlélet marad a diákokban, már megérte a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!