Hírek

2015.03.05. 13:07

Ahol nyitott ajtókat döngethet vasárnap is - Enni és mozizni a szombathelyi bevásárlóközpontokban is lehet majd a hét utolsó napján

Szombathely, Bük - A Savaria Plaza és a Family Center is nyitva lesz vasárnaponként március 15-e után is. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége igen, az Országos Kereskedelmi Szövetség pedig nem csatlakozik a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez.

Szendi Péter

Ez a hétvége lesz az utolsó, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek és a bevásárlóközpontok. A Parlament által tavaly decemberben elfogadott 2014. évi CII. törvény előírásainak betartása mellett a hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15-e után is fogadja a látogatókat vasárnapokon.

Március 15-e után is nyitva tart majd vasárnaponként a szombathelyi Savaria Plaza – közölte a létesítmény üzemeltetője. A vasárnapi nyitva tartással a multiplex mozik, a vendéglátóegységek és a nyitva lévő üzletek és szolgáltatók zavartalan üzemelését biztosítják majd – írták a közleményben. A bevásárlóközpontokban található üzletek és szolgáltatók a törvényi előírások alapján, a saját döntésüknek és felelősségüknek megfelelően fognak nyitva tartani vasárnaponként.

A törvény úgy rendelkezik, hogy öt vasárnap korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a jövőben a kereskedők, ebből négy az adventi időszakra esik, egy pedig szabadon választott. A Savaria Plaza az eddigi nyitvatartási rendet követi. A szabadon választott vasárnapok, amikor a plázák a vasárnapi nyitvatartási rend szerint tartanak majd nyitva, a Savaria Plaza esetében november 22-ére esik majd idén. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) közlése szerint nyitva lesz a szombathelyi Family Center is. A büki Forrás Üzletház vasárnapi nyitva tartásáról egyelőre nem kaptunk információt, de megtudtuk, itt eddig is voltak már vasárnaponként zárva tartó üzletek.

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerdán azt közölte, hogy csatlakozik a VOSZ és a Liga Szakszervezetek által kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtéshez a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény visszavonása érdekében. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) viszont azt közölte, nem csatlakozik vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez. Az OKSZ tagjainak egységes állásfoglalása, hogy a pártpolitikai jellegű lépésektől távol tartja magát, így az OKSZ nem tud csatlakozni a népszavazási kezdeményezéshez - olvasható a szövetség honlapján.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

Az új szabályozással kapcsolatos első felháborodási hullám a bevásárlóközpontok üzemeltetői részéről keletkezett, míg a másodikra kicsit később a kereskedők részéről került sor. A vásárlók részéről érkező harmadik hullám március 22-én fog vélhetően eljönni, mikor majd ott állnak a zárt házak előtt, vagy olyan ürességtől kongó bevásárlóközpontokban nézelődhetnek, ahol csak néhány kisebb bérlő lesz nyitva. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) következetesen kitart azon álláspontja mellett, hogy a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény nem jó senkinek. Káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!