Hírek

2016.09.29. 12:50

Enyhítették az ítéletet – Felháborodott az ellopott szombathelyi kislány családja

Szombathely – Az első fokon kiszabott hét év helyett hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a nőt és férfit, akik 2014 nyarán elloptak egy csecsemőt a Markusovszky kórházból. A gyerek családja szerint az életfogytiglan lett volna megfelelő.

Bakos Ágnes

– Nevetséges! Felháborító! – fakadt ki a két éve, újszülött korában ellopott kislány egyik családtagja az ítélethirdetés után. Kiküldte a tárgyalóteremből dr. Rácz József. Azért háborodtak fel a családtagok, mert enyhítették a vádlottak büntetését. Első fokon hét évet kapott az első- és a másodrendű vádlott is. Másodfokon mindketten hat évet és három hónapot.

Fotó: Wolf Ferenc


– Kevés - mondta sírva a kislány édesanyja az ítélethirdetés után. Azt mondta, az életfogytiglani börtönnel lett volna elégedett.
A kislány jól van, szépen cseperedik. Egynapos volt, amikor ellopták a Markusovszky kórház újszülött osztályáról. Egy sporttáskában vitték ki a kórházból, másfél órán át volt a vádlottaknál, most már elítélteknél. Ahogy dr. Rácz József fogalmazott, nem a vádlottakon, hanem a rendőrségen múlt, hogy ilyen gyorsan visszakerült az anyjához, a kórházba.A vád társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, valamint társtettesként elkövetett családi jogállás megsértésének kísérlete volt. Ehhez még részben hamis magánokirat felhasználása is társult.


Ilyen halmazati bűncselekmény esetén négy év és három hónap a középérték, amelyhez igazítják a büntetést. A maximum hét és fél év. Ehhez képest mondták ki első fokon a hét-hét év börtönt a két vádlottra. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, az első- és a másodrendű vádlottak sokallták, enyhítésért fellebbeztek.


Csütörtökön újra mérlegelték a körülményeket – így csökkentette a büntetés mértékét a másodfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék.
Dr. Rácz József az ítélet indoklásában sorolta a súlyosító és az enyhítő körülményeket.Az elsőrendű vádlott esetében súlyosító körülmény, hogy alaposan megtervezte a csecsemőlopást, ő volt az ötletgazda. A másodrendű vádlott esetében súlyosítja a bűnt, hogy felfüggesztett szabadságvesztés alatt vett részt a gyermek ellopásában.
Jelentősen enyhítette volna a büntetést, ha megbánást tanúsítanak – de mintha egyik vádlott sem fogta volna fel, hogy mit tettek, nem bánták meg őszintén a tettüket.


Azért enyhítette a másodfokon eljáró törvényszék az ítéletet, mert a gyermek tényleges hátrányt nem szenvedett – mondta dr. Rácz József.


A hat év és három hónapos börtönbüntetés jogerős, végrehajtható, további fellebbezésnek nincs helye. Az előzetesben töltött időt is számolva 2020 októberében szabadul a nő és a férfi. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!