Hírek

2016.10.03. 07:11

Érdekességek a népszavazásról Vas megyéből

Körkép – Vas megye harminc településén egyetlen igen szavazatot sem adtak le a vasárnapi kvótareferendumon. Közben volt olyan vasi község, ahol tíz százalékot ért el az igen szavazatok aránya. Nagyon sok számot sorolunk a vasárnapi népszavazásról.

Bakos Ágnes

A kérdés úgy szólt: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"


AHOL CSAK NEM VOLT

Volt harminc Vas megyei község, ahol egyetlen igen választ sem adtak erre a kérdésre. A csak nemmel szavazó falvak: Andrásfa, Chernelházadamonya, Csipkerek, Döröske, Egervölgy, Halastó, Harasztifalu, Hegyhátsál, Hegyhátszentmárton, Horvátlövő, Iklanberény, Keléd, Kemenespálfa, Kemenesszentmárton, Kemestaródfa, Kiszsidány, Nagygeresd, Nagykölked, Nagymizdó, Nagytilaj, Nemescsó, Orfalu, Petőmihályfa, Pinkamindszent, Pusztacsó, Rátót, Répceszentgyörgy, Sajtoskál, Szaknyér és Zsennye.

EXTRÉM RÉSZVÉTEL

Országosan nem volt meg az ötven százalékos érvényes részvétel – de a legtöbb Vas megyei településen érvényes lett volna a kvótanépszavazás. A csak nemmel voksolt községek között is volt, amelyikben magas, az érvényességi küszöb feletti részvétel társult a teljes elutasításhoz. Vas megyében a „legextrémebb”, legegyértelműbb voksolás Horvátlövőn és Iklanberényben volt. Mindkét települések 82 százalék felett volt az érvényes szavazatok száma – és minden érvényes szavazat „nem” válasz volt. Hetven százalék feletti érvényes „nem” voksot számolhat Nagymizdó, Pusztacsó és Szaknyér Vas megyében.

ARÁNYOSAN A LEGTÖBB IGEN

Érdekes helyzet, de egyetlen igen szavazattal lett a legmagasabb az igenek aránya a legkisebb vasi településen. Nemesmedvesen 19-en jogosultak szavazni, tízen vettek részt a kvótareferendumon és mindannyian érvényes szavazatot adtak le. Kilencen nemmel voksoltak, egy valaki igennel – ezzel pedig tízszázalékos lett az igen válaszok aránya, kilencven százalék a nemeké.Hasonló a kőszegpatyi mutató. Ott 161 jogosultból 82-en szavaztak, 77-en érvényesen. A 77 voksból hét az igen válasz mellett szerepelt – vagyis 9,09 százalékos volt az igenek aránya. Bögöte és Porpác volt még, ahol arányaiban viszonylag magas, majdnem hatszázalékos volt az igenek aránya. Szám szerint persze ez nem sok: Bögöte esetében nyolc, Porpácon négy igen voksot jelent.Az alacsony lakosságszámból, de magas részvételi arányból adódóan négy százalék körüli lett az igen voksok aránya Daraboshegyen, Ólmodon és Szattán – ehhez a viszonylag magasnak számító arányhoz mindhárom településen kettő igen voksra volt szükség.

SZÁM SZERINT A LEGTÖBB IGEN

A Vas megyei kistelepülések közül nem arányaiban, hanem szám szerint a legtöbb igen szavazatot Acsádon adták le: tízen voksoltak így. Közben 230 nem szavazat volt, vagyis itt sem volt kérdés a nem válaszok többsége. A városokat nézve magasan Sárváron volt a legtöbb igen: 105-en szavaztak így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!