Hírek

2016.08.02. 14:30

Érdekli, hogyan érettségiztek a vasi diákok? - Mutatjuk

Megyei körkép - Már olvashatók az Oktatási Hivatal weboldalán a 2016. május-júniusi érettségi eredményei, amelyekből kiderült, hogy a vasiak idén középszinten nagyon kitettek magukért.

Elek Szilveszter

A vasi érettségizők középszinten kis híján az összes tantárgyból jobb eredményt értek el, mint a tavaly vizsgázó társaik. Az érettségizőket idén is a matematika izzasztotta meg a legjobban, ugyanis ezúttal is ebből a tárgyból született a legrosszabb átlag - de legalább sikerült a 2015-ben elért 2,92-et 3,14-re feltornázni. A magyar nyelv jegyeinek átlaga is javult, mégpedig 3,72-ről 3,8-ra. Ez persze csak árnyalatnyi különbség, jóval meggyőzőbbek a számok történelemből, ahol 3,59-ről 3,69-re nőtt az osztályzatok középértéke. Ugyanennyivel javult tavalyról az angol nyelv érettségi eredménye, ami így kerek négyes lett.

Biológiából, kémiából, fizikából és földrajzból egyaránt sokkal jobban teljesítettek az idei érettségizők, mint a 2015-ös mezőny: biológiából 3,77, kémiából 4,28, fizikából 4, földrajzból pedig 3,51 lett az idei átlag.

A vasiak országos szinten is jól teljesítettek. A képen (balról) Rácz Dorina, Nagy Evelin, Kiss Liliána, Németh Anita és Gamperl Dorottya, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium végzős diákjai Fotó: Unger Tamás

Középszinten a tíz legjelentősebb tárgy közül csupán kettőből romlottak az eredmények. Meglepő, hogy ezek fontosnak tartott tantárgyak - a német nyelv és az informatika. A német nyelv ismeretét a határ közelsége miatt elengedhetetlennek tartják, mégis 3,49-ről 3,48-ra csökkent a tárgy osztályzatainak középértéke. Az pedig, hogy az informatika jegyeinek átlaga 3,77-ről 3,44-re csökkent azért aggályos, mert az országban óriási informatikushiánnyal küzdenek.

A középszintű érettségikkel ellentétben emelt szinten nem a pozitív, hanem a negatív fejlemények vannak túlsúlyban. A legszembetűnőbben az irodalom jegyeinek középértéke romlott a megyében, 4,51-ről 3,85-re. Elkeserítő tény az is, hogy a kémia átlaga 4,08-ról 3,55-re csökkent le. Ugyan a matematika 4,38-as, a biológia 4,17-es, a fizika 4,33-as és a földrajz 4,5-ös átlaga szépen hangzik, de ezek az eredmények is kivétel nélkül rosszabbak a tavalyiakhoz képest.

Viszont öröm az ürömben, hogy informatikából 3,61-ről 4,44-re nőtt az átlag és szintén figyelemre méltó, hogy a történelem osztályzatok középértéke 4,38-ról 4,66-ra nőtt. De szebb eredmények születtek idén emelt szinten angol és német nyelvből is - előbbi átlaga 4,64-ről 4,67-re, utóbbié pedig 4,55-ről 4,72-re javult.

A vasi érettségizők egyébként országos szinten is jól teljesítettek. A „megyei mezőny" középszinten magyar nyelvből, matematikából, történelemből, németből, biológiából, kémiából és földrajzból is felülmúlta az országos átlagot. Némiképp árnyalja a képet, hogy németből, informatikából és fizikából ez nem sikerült - talán majd jövőre...

Az emelt szint tekintetében sajnos már kicsit más a helyzet. A vasiak ezen magyar nyelv és irodalomból, matematikából, angolból, biológiából, kémiából és fizikából is az országos átlag alatt végeztek, és „csupán" történelemből, informatikából és földrajzból tudták felülmúlni azt. Végezetül pedig egy érdekes adat: a vasi diákok osztályzatainak átlaga német nyelvből megegyezik az országossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!