Hírek

2014.03.12. 15:35

Érdemes ivartalanítani - Számos előnnyel jár a műtét

Magyarországon az ivartalanítás még nem általános gyakorlat, pedig számos előnyös következménnyel jár, a kutyák és macskák számára. A számos érv mellett, aktuális is ez a téma, hiszen tavasz első hónapjaiban több ivartalanítási akciót is hirdetnek – erről beszélgettünk dr. Szamosfalvi András állatorvossal.

Farkas Eszter

Mind egészségügyi, mind pedig szociális értelemben is fontos lehet kedvencünk ivartalanítása, legyen szó kutyáról, vagy macskáról, nőstényről vagy hímről. A tavasz pedig jó apropó lehet arra, hogy ezt a beavatkozást elvégeztessük, hiszen ilyenkor Szombathelyen az állatvédők és állatorvosok összefogásával ivartalanítási akciót is szoktak hirdetni. Lényegében az ezekben az akciókban részt vevő gazdik, jóval olcsóbban tudják elvégeztetni a műtétet, amely mellett számos érv szól. Erről beszélgettünk dr. Szamosfalvi András állatorvossal.

A tavasz első hónapjai egyértelműen a macskák hónapja, ilyenkor dől el, ki a legerősebb kandúr a környéken. Csak hogy a párzási időszak veszélyeket is rejt: kisebb-nagyobb sérülések mindig előfordulnak a verekedéseknél. Főleg a kandúr macskák azok, akik könnyebben elmennek az otthoni környezetből és keresik meg a tüzelő nőstényt.

– Ekkor terjednek a legveszélyesebb macskabetegségek is, melyeket az ivartalanított macskák nagyobb valószínűséggel kerülnek el. A beavatkozással így nemcsak a nem kívánt almokat lehet megelőzni, hanem számos sérülést és fertőzést is.Az ivartalanítás a legfontosabb a macskáknál, hiszen ez meghosszabbíthatja a macska életét – emelte ki dr. Szamosfalvi András.

A fertőző betegségek mellett, az ivartalanítással gyakori rákos betegségek is megelőzhetők.

– A kutyáknál az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés az emlő daganata. A legtöbb műtétet sajnos emiatt végezzük. A szukáknál érdemes az első tüzelés előtt ivartalaníttatni, körülbelül, amikor 7-8 hónaposak. Így szukáknál a daganat kialakulásának veszélye nagy mértékben csökken. Az ivartalanítással emellett a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása, valamint az álvemhesség is megelőzhető, kanoknál pedig a here- és prosztatabetegségek kerülhetők el. Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni, érdemes ivartalanítani. Sajnos sok a tévhit és sok gazdi tájékozatlan. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem igaz az, hogy egy nőstény kutyának az életében egyszer ellenie kell– emelte   ki az állatorvos.

A fotón dr. Kóta András állatorvos látható, aki egy fekete nőstény macska ivartalanítást végezte el tegnap délelőtt az állatambulancián (Fotó: Szendi Péter)

A műtétnek a viselkedésre is vannak pozitív hatásai.

– Ha egyéni szinten nézzük az ivartalanítás egyik előnye akkor is az, hogy megszüntetjük az ivartalanított kutya nemi aktivitását, a szuka kutyák soha többé nem tüzelnek, nem vonzzák a környékről a kan kutyákat, és elkerülhetjük, hogy, ha nem vigyázunk eléggé, a több kiskutya elhelyezéséről kelljen néhány hét alatt gondoskodnunk. Nem mellékes az sem, hogy az ivartalanítással a kutyánk kiegyensúlyozottabbak lesznek. A kanok nem csavarognak el a tüzelés idején, és kevésbé agresszívak más kutyákkal szemben. Ráadásul a kan kutya kevésbé fog jelölgetni – emelte ki dr. Szamosfalvi András.

Az ivartalanítást a nőstényeknél a várható tüzelés előtt egy hónappal érdemes elvégezni. Ez a legoptimálisabb időpont. A hímeknél pedig lényegében mindegy, hogy mikor történik meg a beavatkozás, de hangsúlyozom, hogy minden esetben a legjobb, ha még az ivarérettség előtt megtörténik ez a beavatkozás. Az ivartalanítás mellett számos érv szól, csupán egyetlen rizikót tudnék kiemelni: mint minden műtétet, ezt is altatásban végezzük. Az altatásnak lehetnek kockázatai, de egy fiatal, egészséges állatnál ez nem okozhat problémát – fűzte hozzá az állatorvos, aki kiemelte azt is, hogy tavasszal ivartalanítási akciókat szerveznek az állatorvosok és a z állatvédő szervezetek közösen.

– Mi a Fekete István Állatvédő Egyesülettel közösen hirdettünk ivartalanítási akciót, amelyben 100 kutya és macska vehet részt. Lényegében ez azt jelenti, hogy kedvezményes áron végeztetheti el a gazdi a műtétet – emelte ki az orvos.

A Kutyamenhely Alapítvány is hirdetett ivartalanítási akciót, amelyben 200 kutya és macska vehet részt, s a gazdik kedvezményes áron végeztethetik el a műtétet.

Összefoglalva elmondható, hogy az ivartalanítás előnyei messze felülmúlják az esetlegesen jelentkező hátrányokat. Ivartalanítással sok betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket.

Lapunk az elmúlt években sok olyan akciót indított, amely olvasóink bevonásával valósult meg. A korábbi, főként környezetvédelmi akciók után most elsősorban a kutyák, macskák helyes tartásának feltételeire, a jogszabályi tudnivalókra, az ismeretek terjesztésére, az állattartás emberi felelősségre hívjuk fel a figyelmet. Az egész évben zajló akció során számos cikkben ismertetjük a témakörben fontos tudnivalókat. Várjuk olvasóink észrevételeit, javaslatait is a témákkal kapcsolatban a [email protected] email címre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!