Hírek

2016.09.27. 19:10

Erdőn-mezőn járna a kutyájával? Van egy rossz hírünk

Megyei körkép - Október 1-jétől 15-éig tart a rókák őszi, veszettség elleni vakcinázása. Az ember számára kellemetlen szagú csalikat kisrepülőgépből dobják majd ki a szabadba, a lakott területek nem érintettek.

Elek Szilveszter

Azért, hogy a rókák minél többet tudjanak majd befalni az oltóanyagot tartalmazó húsból, az érintett részeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el a program kezdetétől számított huszonegy napig - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Fontos, hogy a vakcinázás pontos időpontja településenként eltérhet. Vas megyében október 9-étől 29-éig tart majd az ebzárlat és a legeltetési tilalom. A megyéből 57 helység érintett, ezek listája letölthető a Nébih weboldaláról.

A projekt idén ősszel az ország területének csaknem kétharmadát, összesen 67 ezer négyzetkilométert érint. A rókák vakcinázását 1992 óta végzi évente kétszer az állategészségügyi hatóság. A veszettség elleni harc rendkívül sikeres, ugyanis a Nébih tájékoztatása szerint a vírus hazánkban már csak nagyon ritkán fordul elő, utoljára februárban mutatták ki azt egy rókában. Emberi megbetegedésre pedig 1994 óta nem volt példa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!