Hírek

2016.04.26. 18:27

Értéktárba került a nicki műgát

Nick - Bekerült a Vas Megyei Értéktárba a nicki műgát. Az igencsak régi és rossz állapotú duzzasztót hamarosan felújíthatják.

Simán Klára

Bekerült a Vas Megyei Értéktárba a nicki műgát, amely 1930-32-ben épült a Kis-Rába-Hanság rendszer vízigényeinek kielégítésére. A Nicki Települési Értéktár Bizottsághoz érkezett javaslatok alapján több helyi érték is bekerült a települési értéktárba, de ez a vasiban is helyet kapott most. Ez alkalomból a faluban szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Szervezetének kihelyezett ülésén. A többi között a nicki duzzasztó - vagy ahogy mindenki ismeri, a „műgát" - múltjáról mesélt érdekességeket Polgár Antal, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelője. A műtárgy jelenlegi állapotáról, a felújítás szükségességéről Fehér Sándor, az ÉDUVIZIG szakaszmérnöke beszélt, aki a korszerűsítés mértékével arányosan a bekerülési összegeket is felsorolta. (Volt köztük több száz millió forintos lehetőség is, de olyan is, amely jóval meghaladta az egymilliárdot.)

A szakmai előadás-sorozatot követően dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt abból az alkalomból, hogy a kis település nagy műtárgya bekerült a vasi értéktárba. Az erről szóló oklevelet Tausz Istvánnal, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökével közösen adták át Csorba József polgármesternek. A település első embere kiemelte, hogy ez megtiszteltetés a falunak, de a jövőben megerősíthetik a pályázataikat is ezzel a kiemelt jelentőségű elismeréssel, valamint turisztikai szempontból is fontos számukra az, hogy bekerült a nicki műgát a vasi értéktárba.

- Társadalmi értékét tekintve igen fontos ez az elismerés, de a duzzasztó felújítását illetően elsősorban a szakmai érvek, szempontok számítanak - jelentette ki Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki hozzátette, hogy a műtárgy felújítására most kiváló  lehetőség  nyílt: a Környezet-  és Energiahatékonysági Operatív Programból várnak pénzügyi támogatást hozzá.

- Ez a lehetőség az ország vízügyi igazgatóságainak nagy műtárgyait érinti, ezek közül egyik Nick duzzasztója; itt várhatóan lesz lehetőségünk arra, hogy csaknem 800 millió forintos beruházással ezt az objektumot felújítsuk - hangsúlyozta kérdésükre az ÉDUVIZIG igazgatója. Németh József hozzátette, hogy ez az összeg csak a legfontosabb hibák kijavítására elegendő, ám ezzel viszonylag hosszú távon megoldható, hogy a duzzasztó ellássa feladatait.

A duzzasztómű vízgazdálkodási szerepe mellett energiatermelési szempontból is jelentős, és ökológiai vízpótlási feladatokat is ellát. Erről is olvashatnak az arra járók azon a felújított információs táblán, amelyet az ünnepség részeként adtak át a műgátnál. Az érdeklődőknek megmutatták a hallépcsőt is: ez mintegy negyven halfajnak ad lehetőséget a szintkülönbség leküzdésére. Megnyílt egy emléktárlat is a vízmű épületében, a duzzasztó mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!