„Érzékeny ember, nem büdös cigány” - Nótár Ilona író, újságíró a szombathelyi roma kulturális nap vendége volt

2015. április 09., 21:00 szerző: Ölbei Lívia, Szendi Péter
komment
Szombathely – A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat először szervezett közösen programot a roma kultúra napja alkalmából.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Alig fértünk el csütörtökön délután a BDK földszinti előadótermében, itt volt a zsidó hitközség vezetője is -  és többen a tagok közül. Nagy Éva, a könyvtár igazgatója elmondta: a roma önkormányzattal több közös megmozdulásra készülnek még az idén, a kíváncsiságot és az ismeretterjesztést vetik be  az előítéletek ellen.

Forgács Vanessza, Horváth Eszmeralda, Árvai Mária és Árvai Franciska tánccal bűvölte el a roma nap közönségét. Fotó: Szendi Péter

Vajda László Orfeusz, a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte az ünnep eredetét: 1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus, ahol a különböző cigány népcsoportokat képviselő küldöttek elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Az esemény tiszteletére az ENSZ a roma kultúra világnapjává nyilvánította április 8-át.

A BDK délutánján az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrált Központ diákjai – Forgács Vanessza, Horváth Eszmeralda, Árvai Mária, Árvai Franciska - táncoltak, eljött Ferkovics József festőművész, akinek munkáiból alkalmi kiállítást láthat a közönség a könyvtárban. Nótár Ilona író, újságíró, roma mentor  legújabb, női sorsokat felvonultató  könyvével és azzal az üzenettel érkezett, hogy „a világ attól szép, hogy tele van színekkel". Ilona a cigánytelepi létből jött, és sok erőre, még több küzdelemre volt szüksége ahhoz, hogy ő maga elhiggye: képes megvalósítani az álmait. Többdiplomás értelmiségiként az interkulturális kommunikáció erősítésére, az integráció – és nem az asszimiláció – minél teljesebb megvalósítására tette föl az életét.

Ölbei Lívia, Szendi Péter

2015. április 09., 21:00 szerző: Ölbei Lívia, Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...