Hírek

2015.10.05. 10:11

Esélyegyenlőségi Road Show: Fogyatékosok és idősek a középpontban

Lövő – A településre érkezett szombaton a soproni járás esélyegyenlőségi Road Showja. A programhoz jótékonysági koncertek is kapcsolódtak.

Tersztyánszky Krisztina

Nincs felesleges ember, és minden ember mellett ott kell lennünk - ez az apropója annak az esélyegyenlőségi programnak, amely tavaly indult el a soproni járásban. A projekt keretében megismerhetik egymást, összehangolhatják munkájukat a térség önkormányzatai, intézményei, a szociális ellátás terén dolgozó szakemberei. A rendezvénysorozat keretében minden ellátási központban road-showt rendeznek, illetve szociológiai és intézményi szervezeti kutatás is folyik. A cél: a tapasztalatok, jó gyakorlatok megvitatása az esélyegyenlőség jobb érvényesítése érdekében.

Delhusa Gjon és a rögtönzött vokál: Tóth Dezsőné, Dr. Tóthné Papp Piroska, Füri Klára, Rózsa Irén. Fotó: Nagy Katalin

Szombaton a rendezvény Lövőre érkezett, ahol a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai tizenhét település ellátásáért felelősek. A középpontban a fogyatékkal élőkről és az időskorúakról való gondoskodás állt. A Szolgáltató és Kulturális Központban megtartott rendezvény szakmai konferenciával kezdődött. Hollósi Gábor polgármester köszöntője után dr. Németh Ádám, Sopron Megyei Jogú Város humánszolgáltatási osztályvezetője ismertette a járási szintű esélyegyenlőségi programot. Hangsúlyozta: a gördülékeny munka érdekében fontos a kapcsolati tőke, a szakemberek közti együttműködés. Ha megvan a személyes kapcsolat, a problémák könnyebben jutnak el azokhoz, akik azokat esetleg orvosolni tudják. Kiemelte: fontos az is, hogy az intézményrendszert a szakemberek az ellátottak szemszögéből is megismerjék. Végül, de nem utolsó sorban arra is emlékeztetett, hogy nem csak mindig a gondokról beszéljünk, hanem legyünk büszkék arra, ami nálunk jól működik. Itt utalt az idén száz éves védőnői szolgálatra, vagy a világszerte elismert óvodapedagógiai képzésünkre. Lágler Júlia, a házigazda lövői Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője köszönettel nyugtázta a kezdeményezést, reményét fejezve ki, hogy a rendezvény további szakmai találkozások sorát indítja el.

A továbbiakban Hollósi Péter intézményvezető a 64 éve nyílott Értelmi Fogyatékosok Otthona, Zsira történetét és mai tevékenységét mutatta be. Részletesen beszámolt mindazokról a foglalkozásokról, amelyek az intézményben élő felnőtt fogyatékkal élő emberek számára biztosítják a teljes értékű élet lehetőségét. Ezt követően a nagylózsi Időskorúak Otthona igazgatója, Szabóné Németh Mária beszélt az intézményben folyó ellátásról. Az otthonban az aktív időskor biztosítása, a személyközpontú tevékenység, illetve a beteg lakóknál a további állapotromlás megelőzése áll a középpontban. Az intézményvezető hozzátette: az idősotthonban élők átlagéletkora egyre nő, a 2008-ban bevezetett új szabályozás óta pedig megnőtt a rossz állapotú, teljes ellátásra szoruló idősek aránya.

Az esélyegyenlőségi nap délutánján az érdeklődők a gyakorlatban is megfigyelhették, milyen aktív alkotó és művészeti tevékenységek folynak az intézményekben. A kiállítóteremben a sopronkövesdi Kövirózsa Kulturális Egyesület tagjainak és a Csáfordjánosfai Időskorúak otthona lakóinak szép hímzéseiből, csipkéiből nyílt bemutató. Sokak tetszését elnyerték a zsirai otthon két értelmi sérült alkotójának, Tekán Jánosnak és Csikós Lászlónak színes, érzelemgazdag képei, köztük a stációs állomások, virágok, madarak, állatok ábrázolásai. Színpadra léptek a nagylózsi időskorúak, műsort adott a sopronkövesdi egyesület, a lövői nyugdíjasok, és a zsirai fogyatékos színjátszók. Delhusa Gjon az otthon lakóinak társaságában énekelt, majd az Ismerős Arcok zenekar lépett színpadra. A péntek esti Kowalsky meg a Vega koncert és az esti Unikum bál bevételét a zsirai otthon lakóinak javára ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!