Hírek

2017.02.27. 17:14

Esősen kezdődik a tavasz Vas megyében

Szombathely - Kedd este érkezik egy csapadékzóna, a tavasz első két napjára hoz esőt és kisebb lehűlést. Aztán 17 °C is lehet a hétvégén Szombathelyen.

Bakos Ágnes

Észak-Európa fölött egy több középpontú ciklonrendszer örvénylik, amely kedden még enyhébb levegőt szállít a Kárpát-medence fölé. A déli, délnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik - Vas megyében is erre készüljünk.

- A szélre március-áprilisban azért gyakran lehet számítani. A hosszú évtizedes statisztikák szerint ez a két hónap a legszelesebb az évben - emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A prognózisról elmondta: marad a változékonyság, nemcsak ezen a héten, hanem a következő időszakban is. Eleinte fátyolfelhős, napos idő lesz, majd kedd délutántól egyre vastagabb felhőzetre számíthatunk.

Süllyed a légnyomás: ez jelzi, hogy a meteorológiai tavasz egy hidegfront átvonulásával kezdődik Szombathelyen is.


– Kedd estétől vastag felhők érkeznek, aztán március 1-jén és 2-án eső, záporeső várható – mondta el a szombathelyi meteorológiai észlelő. Kiemelte, hogy a csapadék mennyiségét illetően bizonytalan, hektikus az előrejelzés. Ide, térségünkbe öt-tíz millimétert ígérnek átlagosan, néhány modell tíz milliméternél is többre számít, de az inkább a középső területekre látszik. Az biztos, hogy a talajfelszínt elég jól feláztatja majd az érkező csapadék, márpedig a mezőgazdasági területek felső talajrétegei már szárazak. A hidegfront átvonulása csak átmeneti lehűlést hoz: március első két napján 10 °C alatt maradhat a maximum hőmérséklet, aztán ismét melegebb lesz. – A következő front a jövő hét elején érkezik, addig kellemes időjárás látszik – összegezte Pétervári Tibor.

A prognózis 15-17 °C-ot jelez Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!