Hírek

2015.07.22. 15:07

Étkezési tippek a hőségben: Ne terheljük feleslegesen a szervezetünket, hanyagoljuk a fűszeres ételeket

Körkép - Ebben a hőségben a hagyományos magyar ételeket és a cukros üdítőket tegyük félre, színesítsük étkezésünket inkább friss gyümölccsel és zöldséggel - ezt tanácsolja a dietetikus.

Lisztmayer Zsófia

A kánikula megterheli a keringésünket és a szívünk munkáját. A jelentős folyadék- és sóveszteséget olyan formában kellene pótolnunk, hogy ne rakjunk a szervezetünkre plusz terhet. Falusiné Kiss Marian, egy dietetikus Kft. üzletvezetője azt tanácsolja, hogy ne fogyasszunk olyan ételeket nyáron, amelyek megemésztése nagy munkát igényel a szervezetünktől.

– Ebben az időszakban felejtsük el a klasszikus, magyaros, zsíros és fűszeres ételeket, mint a pörkölt, a galuska, a csülök, a lángos vagy a fánk. Helyettük viszont segítségül hívhatjuk azokat az alapanyagokat, amelyek egyébként bőven a rendelkezésünkre állnak. Olyan ételekre gondolok, amelyeknek a megemésztése egyszerű, hiszen önmagukban is sok vizet, ásványi anyagokat és természetes emésztőenzimeket tartalmaznak. Ebben az időszakban milliárd változatban becsalhatjuk az étrendünkbe a gyümölcsöket és a zöldségeket, amelyeket lehetőleg ne hagyjunk ki a napi étkezéseinkből – mondta el Falusiné Kiss Marian.

Falusiné Kiss Marian azt tanácsolja, hogy legalább napi ötször étkezzünk ebben a kánikulában. Fotó: Unger Tamás

Igazán sokszínű étrendet állíthatunk össze magunknak a rendelkezésre álló gyümölcsök és zöldségek felhasználásával. Készíthetünk például finom, friss gyümölcslevest, amelyet tejszín helyett inkább joghurttal vagy kefirrel dúsítsunk. Ha a gyümölcs cukortartalma mellett szükség lenne még egy kis extra édesítőre, akkor válasszunk természetes édesítőszert. Amennyiben kissé már túlérett a gyümölcs, akár készíthetünk turmixot is belőle, amelyet hígíthatunk egy kis tejjel vagy zöld, esetleg mentateával. A gyümölcssaláta ellen sem lehet senkinek kifogása, egy kis citromlével vagy narancslével leöntve kiváló, könnyű délutáni frissítő lehet.

Falusiné Kiss Marian szerint érdemes lenne elfelejteni a boltokban vásárolható cukros üdítőitalokat. Helyettük válasszuk inkább a természetes, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Emellett pedig a hűtött teák – például zöld, bodza és hársfa – is tökéletes frissítőknek bizonyulnak.

– Elkészítés után tegyük be a hűtőbe az italt, de ne rakjunk bele sok jeget, mert a felhevült szervezet gyors lehűtése könnyen torokgyulladáshoz vezethet. A melegben jobban izzadunk, ezért a folyadékot mindenképpen pótolni kell. Naponta két, két és fél liter folyadék elegendő, ha mellette megfelelő mennyiségű gyümölcsöt fogyasztunk – tette hozzá a dietetikus.

A hőségben a napi étkezési ritmusra is oda kell figyelni: legalább naponta ötször együnk, inkább kevesebbet. A reggelit lehetőleg ne hagyjuk ki, sok energiát gyűjthetünk ugyanis egy-egy frissítő teából, zsírszegény felvágottból és sok zöldségből.

Tízóraira jólesik majd egy jó kis gyümölcssaláta vagy turmix, esetleg natúr joghurt és kefir. Ebédre készítsünk könnyű ételeket, mint a gyümölcsleves vagy a roston és nyárson sült húsok. Pompás főételnek számítanak a rakott zöldségek és a főzelékek is. Uzsonnára ismét jöhet egy joghurt vagy egy kis gyümölcs.

Jó módszer, ha a legyűrni kívánt italokat magunk elé készítjük, hogy semmiképpen ne felejtsük el meginni. Az alkoholt azonban nem árt hanyagolni ebben az időszakban, hiszen az esetleges kezdeti felfrissülés hamar a visszájára fordulhat. Emellett pedig a kávéfogyasztást se vigyük túlzásba: elégedjünk meg a reggeli koffeinbevitellel, napközben válasszunk inkább egy gyengébb fajtát.

Hűsítő koktél: summer fresh

Hozzávalók: 4 cl vodka, 2 cl maracujalikőr, 2 cl eperszirup, almalé, fél lime

Elkészítése: a cikkekre vágott lime-ot pohárba tesszük, rátöltjük az eperszirupot, majd szétnyomjuk egy kanállal. A poharat tört jéggel töltjük tele, ráöntjük a maracujalikőrt, a vodkát, ezt követően felöntjük almalével, végül felkeverjük. Likőr és vodka nélkül alkoholmentes koktélként is fogyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!