Hírek

2017.04.27. 11:44

Európa Kulturális Fővárosa lenne Szombathely 2023-ban – Megszavazták a pályázatot

Szombathely – 2023-ban egy Egyesült Királyságbeli és egy magyar város lehet Európa Kulturális Fővárosa – emlékeztetett Koczka Tibor alpolgármester. Egy éves előkészület után készült el az előterjesztés, hogy Szombathely is induljon.

Bakos Ágnes

Koczka Tibor alpolgármester szerint városfejlesztés és gazdaságfejlesztés a lényeg a kutúra eszközeivel. Elsődleges szempont a fenntarthatóság.

Négy pillért sorolt: a 2 ezer éves múltat, a hármas határ közelségét, a négy ütem utal a zene és a tánc négy ütemére, valamint arra is, hogy a szombathelyi munkavállalók jórészt autóipari beszállítóknál dolgoznak. A negyedik pillér pedig az „egész város” és az „éltető víz”. Gondolhatunk itt a patakokra, a tavakra, másrészt az egészségfejlesztésre, azon keresztül a sportra, a rekreációra.

– Azt szeretnénk megfogalmazni, hogy milyen városban szeretnénk élni tíz-tizenöt év múlva – mondta az alpolgármester.

December 20-ig kell pályázni, aztán fél év múlva a legjobb pályamunkákat finomítani kell, majd 2019-ben kiderül, mely város lesz a győztes, utána jön a felkészülési időszak – sorolta Koczka Tibor. Emlékeztetett, hogy 1,5 millió eurót biztosít az Európai Unió a nyertes városnak.

Koczka Tibor alpolgármester elmondta azt is, kíváncsiak a szombathelyi véleményére, készül már egy online kérdőív a témáról. Kiemelte, hogy valamennyi testvérváros segítségét kérik majd a programban.

Dr. Puskás Tivadar polgármester megköszönte Koczka Tibor munkáját az eddigi szervezésben, tárgyalásokban. Szerinte fontos, hogy ha egy ilyen pályázaton részt vesz Szombathely, akkor azt az egész város támogassa. Örül annak, hogy pártálláson felül mindenki a magáénak érzi ezt a pályázatot.

– Lehet, hogy nem nyerjük meg, de soha nem úgy megyünk neki, hogy ne győznénk. Biztatok mindenkit arra, hogy Szombathely érdekében vegyünk részt ebben a munkában – mondta a polgármester.

dr. Ipkovich György szerint ez egy olyan kezdeményezés, ahol részt kell venni.

Szuhai Viktor képviselő kiemelt egy bekezdést a határozati javaslatból:

„új és fenntartható lehetőségek kialakítása ( ) a fogyatékos emberek” számára.”

Példaként azt mondta: a nagyothallók az egész Dunántúlról a fővárosba járnak színházba, ott van csak jeltolmáccsal kísért előadás. Szombathelyen is lehetne.

A szombathelyi közgyűlés a pályázat előkészítésére munkacsoportot állít fel, négy taggal – minden frakció képviselteti magát, erről már előzetesen megegyeztek.

A munkacsoport vezetőjének Koczka Tibor alpolgármestert javasolta a polgármester.

Balassa Péter Ferenczy Balázst javasolta; az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt frakció Dr. Ipkovich Györgyöt, Balogh Pétert pedig a PRO-SAVARIA.

Egyhangúlag, 21 igen szavazattal fogadta el a szombathelyi közgyűlés a jelentkezési szándékot az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!