Hírek

2017.04.26. 14:30

Európa Kulturális Fővárosa lenne a megyeszékhely 2023-ban

Szombathely - Idei és tavalyi pénzügyek, pályázatok, felújítások, egészségügyi témák - összesen harminc napirendet tárgyal meg csütörtöki ülésén a szombathelyi közgyűlés.

Bakos Ágnes

TERVEK

Korszerűbb lesz a városháza: mintegy 630 millió forintból újítják fel az épületet. Például szigetelik a tetőt és a homlokzatot, korszerűsítik a központi szellőző és légkondicionáló rendszereket, valamint napelemeket szerelnek majd az épületre. A felújítási koncepció jóváhagyása lesz az első napirendi pont.

Indul a fenntartható turizmusfejlesztést célzó kiíráson az önkormányzat. Három területet érint majd fejlesztés, ha sikeres lesz a pályázat: a Víztorony és környezete rekonstrukcióját, a Romkert, valamint a képtár fejlesztését.

Többszörösen téma lesz a Képtár a közgyűlésen: egyrészt a turisztikai célú felújítások között, másrészt az alapítandó Szent Márton Intézet leendő székhelyeként Fotó: Szendi Péter

MÁRTON

Már nyertes terv is napirendre kerül: márciusban nyert a Szent Márton emlékének ápolásával kapcsolatos nemzetközi projekt. Olasz, szlovák, horvát és szlovén partnerekkel vesz részt a programban Szombathely. A városnak mintegy 5,8 millió forint önerőt kell biztosítani a nyáron kezdődő programhoz - erről is döntenek. Határoznak a Szent Márton Intézet megalapításáról is. Egyebek között egyház- és várostörténeti kutatási feladatokat lát majd el a Szent Márton Intézet, amely a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működhet. A Szombathelyi Képtár épületében lesz a székhelye, a Szent Márton Programiroda jelenlegi feladatait is ellátja majd.

FŐVÁROS

Európa Kulturális Fővárosa lenne Szombathely 2023-ban, a pályázaton való részvételről döntenek csütörtökön a képviselők. A határozati javaslat szerint a szombathelyi közgyűlés a pályázat előkészítésére négytagú munkacsoportot állít fel.

VAGYON

Téma lesz az idei vagyongazdálkodási koncepció, öt határozati javaslat kapcsolódik hozzá, az egyik egy részvénycsomag eladása, a többi ingatlanértékesítés. Az idei költségvetéssel összefüggésben több intézményi, szervezeti megállapodást is módosítanak a napirend szerint. Egyebek között feladat-ellátási szerződést köt az önkormányzat több civil szervezettel. A tavalyi pénzügyek is adnak még témát: a 2016-os év zárszámadása és maradvány összege.

EGÉSZSÉGÜGY

Változik az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló önkormányzati rendelet, több okból is. Például azért, mert új utcák nyíltak, azok lakóit besorolják a háziorvosi praxisokhoz. Egy másik ok, hogy ősszel megkezdi működését a horvát nemzetiségi iskola, amit beillesztenek a fogorvosi ellátásba és a védőnői körzetbe. A rendeletmódosítás egy másik indoka a létszámváltozás. Az Esze Tamás és Szinyei Merse Pál utcákat a 32-esből a 31-es számú praxishoz kerülnek. Szintén csütörtökön döntenek arról, hogy folytatódik-e az önkormányzati védőoltási program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!