Hírek

2013.04.19. 11:08

Európai natúrparkok a vidék fejlesztéséért

Hét ország natúrparkjainak képviselői gyűltek össze Németországban, fogadtak el az európai natúrparkokról nyilatkozatot. Ott volt Básthy Béla is.

Némethy Mária

Hét ország natúrparkjainak vezető képviselői gyűltek össze Wandlitzban, a Berlin melletti Barnim Natúrparkban, a Német Natúrpark Szövetség alapításának 50 éves évfordulóján. A rendezvényen részt vett Peter Altmeier Németország, illetve Anita Tack Brandenburg tartomány környezetvédelemért felelős minisztere.

Az elmúlt évtizedekben integrált vidékfejlesztési és természetvédelmi szervezetekké fejlődött natúrparkok országonként erős hálózatokat hoztak létre, melyek most egy 10 pontos program keretében fogalmazták meg legfőbb céljaikat és stratégiájukat. A programot egy Európai Natúrpark Nyilatkozat keretében ismertették. Azt a Magyar Natúrpark Szövetség részéről annak elnöke,  Básthy Béla  írta  alá.

A német, osztrák, svájci, szlovén, francia, luxemburgi és magyar natúrparkok szövetségének elnökei a németországi tanácskozáson úgy döntöttek:  a  szövetségek közösen kérik kormányaikat, hogy a következő Európai Unió-s támogatási időszakban biztosítsanak forrásokat a natúrparkok keretében folytatott vidékfejlesztő munkához.

Hét ország natúrparkjainak képviselôi. Bal szélen Básthy Béla (Fotó: Natúrpark Szövetség)

A natúrparkok komplex megközelítéssel természetvédelmi, turisztikai, környezeti nevelési és vidékfejlesztési célok mentén végzik munkájukat. Vidékfejlesztési stratégiájuk kiemelt eleme a vidék turisztikai vonzerejének erősítése, a fenntartható turizmus fejlesztése, mely a vidéki térségek gazdasági fejlődésének egyik katalizátora lehet.

Magyarországon jelenleg hét miniszteri elismeréssel rendelkező natúrpark működik  az első a kőszegi Írottkő Natúrpark volt , melyek szakmai munkáját és érdekképviseletét a Magyar Natúrpark Szövetség koordinálja. A nyilatkozatban megfogalmazott célok érdekében a szövetség szorosan együttműködik a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, illetve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!