Hírek

2014.08.22. 19:10

Évtizedek óta rendezetlen a belvíz a falu "teknőjében", a toronyi Ady Endre utcában

Torony - Több évtizedes belvíz-probléma van a toronyi Ady Endre utca egy szakaszán, a főút mellett. Egyes lakók úgy vélik, a vízelvezető árkokat kellene " rendesen" megcsinálni, hogy lejtsenek a patak felé.

Merklin Tímea

- Olyan, mintha egy vízgyűjtő teknőben laknánk. A belvíz nem tud elfolyni. Nyolc házat érint, és mivel 30 éve mossa a víz az alapokat, a házak már mozognak is. A kertben, a fóliasátorban minden tönkre megy, ha nagyobb esőzések vannak – mondja Molnár Tibor, az egyik Ady Endre utcai háztulajdonos. - Nem azért építkeztem itt, hogy pocsolyát tartsak fenn. Különböző határozatokat hoz a képviselő-testület, részmegoldások vannak. A katasztrófavédők is jártak itt. Van árok a házsor előtt és mögött is, de olyan kellene, ami kellő lejtéssel belevezeti az Aranypatakba a vizet. Ez a terület árterületként szerepel, mégis kiadtak rá építési engedélyt, még az előző rendszerben. Ma meg már nem vállalja senki a felelősséget. A házaink tönkremennek, biztosítást sem lehet rájuk kötni. A lábazatok szívják fel a vizet, a pincében is áll a víz eső után. Elegem van abból, hogy hülyének néznek. Most már nem elég, ha megcsinálják az árkot, most már kártérítés is kell, hogy megcsináltathassuk a falakat. Ez házanként 6-7 millió forint lenne. Nekünk egy élet munkája van ezekben a házakban, nem értéktelenedhetnek el teljesen. A terület agyagos, felszívja a vizet az alap, felemeli a házat, amikor a víz lemegy, megszikkad, a ház visszasüllyed. 5-15 centiméter a mozgás-föl-le. Repedeznek a falak.

Molnár Tibor gumicsizmában tocsog a kertjében álló belvízben, eső után

Hátramegyünk az árokhoz, eső után vagyunk, körülbelül 50 centiméter mély víz áll benne. Molnár Tibor azt mondja, innen a háza mögül kellene adni egy 30 centiméteres lejtést az ároknak, hogy a víz elfolyjon. Átmegyünk a szomszédba: Telkes Sándorné Erzsébet jön ki, a lányáé a ház, aki most nincs itthon, Ausztriában dolgozik.

- Hét éve vette a lányom a házat, a tulajdonos elhallgatta előle a belvíz-jelenséget, nem tudta, mit vesz. 15 millió forint hitelt vett fel a 18 millió forintért vásárolt házra, ma már 25 millió forintja áll benne. Az alapzatot állandóan mossa a víz, a ház elkezd mozogni. A pincében elrohadtak a bútorok – mondja a hölgy. A lánya nemrégiben levélben fordult a polgármesterhez, amelyben azt is megírta, hogy kártérítéssel szeretnének élni.

Telkes Sándorné mutatja: az ő pincéjükben is áll a víz

Becsöngetünk egy újabb házba: ahogy az előző lakók, Rácz Györgyné is megmutatja a házuk udvarán álló vizet, a pincében úsznak a vödrök most is, mint minden nagyobb esőnél.

- 11 éve vettük a házat, senki nem mondta, hogy itt magas a belvíz. Még egy szivattyút is megvettünk az előző tulajdonostól, de nem monda, miért tartja – meséli az asszony. - Az első évben rájöttünk, hogy nagy a baj, elkezdtünk szivattyúzni. Aztán arra is rájöttünk, hogy minél többet szivattyúzunk, annál több víz jön be. Ezért már nem is szivattyúzunk, a víz magától elapad, pár nap alatt eltűnik. A ház körülbelül 38 éves, már mozog, mivel mossa a víz az alapot, repedeznek a falak, megreped a járólap. Így el sem lehet adni az épületet. 11,5 millió forintért vettük, 5 millió forintot ráköltöttünk, és végeredményben értéktelen.

Rácz Györgyné tégladarabokon közelíti meg a pincét, odabent úsznak a vödrök

A toronyiak panaszával a kormányhivatal is foglalkozik. Dobrovits Erzsébet levelére a következőket válaszolták: „A település talajvízszintjének problémája nem képviselőtestületi hatáskörbe tartozó kérdés, így a képviselő-testület válasza (határozata) törvényességi felügyeleti eljárásban nem vizsgálható. A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. paragrafusa 1. bekezdésének f/ pontja szerint a települési önkormányzat feladata a helyi vízrendezés és vízkárelhárítás, az árvíz- és belvízelvezetés.” Ugyanebben a levélben a kormányhivatal arról is tájékoztatja a panaszosokat, hogy „egyidejűleg megkereste a Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi Hivatalát, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy hatáskörükbe illetve szakmai feladatkörükbe tartozóan foglaljanak állást a felvetett kérdésekben.” Ezen szervezetek válaszai ismeretében, egy későbbi időpontban alakítják ki az üggyel kapcsolatos végső álláspontjukat.

Megkerestük Kovács Györgyöt, Torony polgármesterét, ő miként látja ezt a helyzetet.

- Kimarkoltattam, kitisztíttattam az árkokat. Fel akartam szedetni hátul a hidat, de a szakértő azt mondta nem kell. Valóban nincs lejtő az ároknak, de mikor én magam odamentem az esőben, és mondtam, hogy jöjjenek ki lapáttal, ásóval, segítsenek, hogy a víz elmenjen, nem jöttek. Amit tudtam, megtettem. Én arról nem tehetek, hogy ez egy belvizes, lápos része a falunak, nem tudom, hogy adhattak ki rá építési engedélyt. Az akkori tanácselnök itt ül a képviselő testületben. Arról sem tehetek, hogy az első háztulajdonosok elhallgatták a belvizet. Meg kellene oldani a házak szigetelését, dréncsövezni az udvarokat.  A pincékből ki kell szivattyúzni a vizet.  A tulajdonosoknak is a zsebükbe kellene nyúlni. Az önkormányzattól nem lehet elvárni, hogy magántulajdonba beruházzon. Molnár Tibor már beperelte az önkormányzatot, szakértők sokasága jött ki Toronyba. Molnár úr több millió forintot vesztett a perben. Ha a házsor hangadói nem veszekednének, fenyegetőznének, anyáznának, hanem valóban párbeszédet folytatnánk, még segítséget is tudnék adni, közmunkásokat az ásáshoz. A dréncsövezést az udvar nagyságától függően 50-100 ezer forintból meg lehetne oldani.

A falu "teknőjében" laknak. Ezen a képen jól látszik, milyen mélyen van a ház, az udvar, az úthoz képest (Fotók: Merklin Tímea)

A polgármester elmondja, hogy a falu legmélyebb pontján éppen ő lakik, nem az Ady Endre, hanem az Aranypatak utcában, az utolsó házban. Neki is volt gondja, de megoldotta, egy kútgyűrűben mozog a búvárkapcsolója, és szükség esetén búvárszivattyú dolgozik.

- Mindig a megoldást kell keresni. Én hajlandó vagyok együttműködni, segíteni, jöjjenek be hozzám az érintettek a  hivatalba, de ki is megyek, ha kell. Normális hangon hajlandó vagyok párbeszédet folytatni. 2013-ban egymillió forintot költöttem arra, hogy a vízelvezető árkokat kimarkoltattam. Várom a vízrendészeti társaságot, jön a mérnököm, meg fogjuk oldani, hogy lejtsen az árok. Én mindenben partner vagyok. Szerintem kártérítési igényük nem lehet, elévült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!