Hírek

2015.07.02. 14:30

Megszólal a körmendi gyerekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor, aki édesanyja és a helyiek szerint is ártatlan

Körmend – Amint arról beszámoltunk, egy egykori nyomozónő írt drámát a körmendi gyermekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor ügyéről.

Bakos Ágnes

1998-ban történt a gyilkosság, a 11 évesen megölt kislány ügye azóta is téma, nem csak Körmenden, szerte az országban. Most egy színdarab miatt került ismét reflektorfénybe az eset, amiből külföldi film is készülhet. Tánczosék azt mondták: az igazság a fontos. És a kutya.

– A gordiuszi csomó ehhez képest egy masni – így fogalmazott Tánczos Istvánné Gyöngyi, Gábor édesanyja, amikor mesél az elmúlt 17 évről. A fiát 13 évre ítélték, kilenc és fél évet ült börtönben, 2008-ban szabadult. Egy szóbeli beismerő vallomást visszavont, azóta tagadta bűnösségét.

Tánczosné Gyöngyi azt mondta: most is harcolnak az igazságért, mert az a fontos. A lakás tele van az ügy irataival, a nyomozati és a bírósági szakaszból is. Az anya fellapozza, napi szinten. Átolvassa, keresi az ártatlanság bizonyításának lehetőségét.


– Jó, hogy megint foglalkoznak az üggyel, várjuk, hogy valaki érdemben tesz valamit – mondta Tánczosné, amikor azt kérdeztem, mit szól az elkészült színdarabhoz.

A ház körül, ahol a fiával él, megint megjelentek az újságírók.

– Mint amikor kiszabadult Gábor – mondta az anya, aki abban bízik, hogy húszéves, elfelejtett ügyeket tudnak megoldani, talán Gábor ártatlansága is kiderül – mondta.

Az asszony szerint a körmendiek nyolcvan százaléka tudja, hogy nem Gábor ölte meg a kislányt. A körmendiek nevüket és arcukat nem szívesen adják véleményük mellé, de a válaszolók többsége szerint ártatlanul volt börtönben Tánczos.

– Ezt másnap már mindenki tudta. 17 évvel ezelőtt – mondta egy járókelő.

Egy másik körmendi szerint nem volt kérdés a fiú ártatlansága, de szomorú, hogy a valódi gyilkos szabadlábon van, bárki lehet az.

A színdarabról megjelent cikkünkhöz rengeteg hozzászólás érkezett a vaol.hu közösségi oldalán. A legtöbb kommentelő szerint nem gyilkos Tánczos Gábor: „Ezt már az első pillanatban is tudta mindenki! De kellett egy palimadár akivel elvitetik a balhét! Szegény srác! Remélem hatalmas kártérítést perel ki a bíróságon!”

Közben, ellenkező hangok is megjelentek:

„Az igazságot csak az tudja, aki elkövette. Nem ítélkezek, de annak is oka van, hogy Tánczos bele lett vonva az ügybe, tehát annyira ő sem ártatlan. Sajnos ezzel a kislány nem jön vissza, és csak találgatások ezrei röpködnek” – írta egy hozzászóló.

A gordiuszi csomó ehhez képest egy masni – így fogalmazott Gábor édesanyja. Fotó: Szendi Péter

Egy másik szerint „szomorú azt látni, hogy sokan a hozzászólók között ok nélkül védik Tánczost és elhisznek összeesküvés elméleteket. Ha ez most a saját gyerekükkel történt volna, akkor talán nem tennének így. Tánczos zavart ember, ezért követte el a gyilkosságot és itt a másik baj, hogy börtönre ítélték, a helyett, hogy orvosi kezelést kapott volna. Azért ölt, mert beteg.”

Tánczosné azt mondta, nagyon sokan próbáltak segíteni az elmúlt években, szerte az országból. Örülnek annak, amikor elmondhatják az igazukat – azt mondta, a színdarab híre is erre jó. Csütörtökön egy külföldi rendező kereste Tánczosékat, lehet, hogy film készülhet a történetből, vagy a megírt színdarabot rendezné meg az illető, nem hazai színpadon.

Az egészségük megromlott, Gáboré és Gyöngyié is, jóformán csak a kutya miatt hagyják el a lakást. Az öreg, vak ebhez mindketten nagyon ragaszkodnak, fényképen is vele akartak szerepelni.

Gábor a hamis bírókról beszélt szűkszavúan, a Biblia több pontját is idézte. Weblapokat sorolt, ahol foglalkoztak az ügyével. Egyébként nem szívesen áll szóba senkivel. Mint Tánczosné Gyöngyi elmondta: nem haragszik senkire a történtek miatt.

– Még addig akarok élni, amíg kiderül az igazság. Aztán utána még egy kicsit, hogy élvezhessem – zárta a beszámolóját Tánczosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!