Hírek

2016.09.25. 17:52

Exkluzív múltidézés – Szentgotthárdon járt Ruttkai Éva lánya

Szentgotthárd – Latinovits Zoltán saját kézzel írt számolócédulája, rengeteg fotó a színészóriás első színházi éveiről, Ruttkai Éva lányának személyes visszaemlékezései – ezzel találkozhattak a Ruttkai-Latinovits napok második felvonásán a gotthárdi színház aulájában.

Bakos Ágnes

– Elfogult vagyok, de szerintem neki mindig igaza volt. A reagálása néha túlzott volt, ez igaz – erről is beszélt Szigethy Gábor színháztörténész, rendező, egyetemi tanár a szentgotthárdi közönségnek.

Napokon át tudna mesélni Latinovits Zoltánról, az éppen negyven éve elhunyt színészóriásról – most egy kicsit szűkebb előadásban és beszélgetésben idézték fel Latinovitsot és Ruttkai Évát.

Fotó: Bakos Ágnes

Gábor Miklós és Ruttkai lánya, Gábor Júlia is ellátogatott az exkluzív múltidézésre. Mesélt a Szindbád forgatásáról: egy jelenetben maradt csak benne, olyannyira nincs színészi vénája, hogy nem tudta eljátszani a neki írt részt – mesélte Gábor Júlia. Latinovits „kedves mesélő” volt – így emlékezett Gábor Júlia.

Férje, Szigethy Gábor a színész első színházi éveit, Debrecent és Miskolcot idézte fel előadásában. Mintegy ötven diát vetített, nagyon ritkán látott fotókat Latinovitsról, 1956 és 1962 között készültek. Felidézte a színész első színpadi szerepét: egy négymondatos feladat volt a Leányvásárban, hajóskapitányként. Leninként is láthatták az érdeklődők Latinovitsot: 1960. április 4-éről.

Három tárlóba fértek el a személyes tárgyak, amelyek Latinovitsot és Ruttkait idézték.

A legkülönlegesebb a Ködszurkáló kézirata. „Egy nagy színész magas hőfokú hitvallása szerelme, szenvedélye tárgyáról, élete értelméről és céljáról: a színházról.” És tényleg a Latinovits saját kezével teleírt papírt láthatták a szentgotthárdiak. A szenvedélyes és heves vérmérsékletű színész precizitására egy különleges példa: egy boríték hátuljára jegyzetelt házépítési számítás (73 ezer forintról).

Szigethy Gábor elmondta, nyolcvan-kilencven levél van a birtokukban a két színész közötti levelezésből.

– Nemrégiben 400 ezer forintért kelt el egy Latinovits-levél, vagyis mi elméletben milliomosok vagyunk – mondta Szigethy Gábor. De hozzátette: nem adják el, még csak el sem olvasták a leveleket!

Latinovits Zoltán éppen negyven éve halt meg. Élete szerelme, Ruttkai Éva harminc éve nincs közöttünk. A kerek évfordulók apropóján rendeztek Szentgotthárdon Ruttkai-Latinovits napokat, júniusban az első, most a második felvonást.

Ahogy Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere fogalmazott az előadás és beszélgetés előtt: kultúra nélkül nem érdemes egyetlen programot sem szervezni. A kultúra csábító és megtartó erő – Szentgotthárdon ennek jegyében szerveznek programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!