Hírek

2016.10.19. 17:52

Exkluzív - Nincs ingyenleves: Demján Sándor szerint itt lenne az ideje a tevékeny, építő munkának

Szombathely - Gazdaságról, rövid távú politizálásról és az oktatás hibáiról beszélt a Vas Népének adott interjújában Demján Sándor üzletember.

Turbók Attila

A megyei Príma díjak átadójára érkezett a vasi megyeszékhelyre Demján Sándor üzletember, közgazdász.  A díjátadó előtt a Vas Népének exkluzív interjút adott, melyben szó volt a hazai gazdaságpolitikáról, a romantikáról és az ország megmaradásáról. Először általános gazdasági elvekről beszélt:

- Egy valami alap és biztos: nem lehet erős ország erős gazdaság nélkül, minden más csak ezt az alapelvet követheti - kezdte interjúját a neves üzletember. - Beszélhetünk hazafiságról, ami nagyon fontos, beszélhetünk művészetről, ami Rousseau szerint a fényűzés mellékterméke, ám mindez mit sem ér erős gazdaság nélkül, ami ezeknek és a társadalomnak az alapját teremti meg. Ezért is nagy a vállalkozások felelőssége az ország megmaradásában, hiszen erős gazdaság nélkül asszimilálják Magyarországot, és eltűnhet a nemzet, eltűnhet a magyar társadalom. Csak a lépcsőfokokra kell figyelni, nem szabad, hogy a nemzettudat erősítése megelőzze a józan, megfontolt, hosszútávú gazdaságpolitikát. Sajnos ez utóbbival a kiegyezés óta nem szolgálhat a hazai politikusi réteg, mely csak rövid távon, választási ciklusokban tud gondolkodni. Vannak parazita csoportok is, amelyek többet akarnak a közösből, elszegényítve a többséget, és vannak felelőtlen politikusok is. Példákra van szükség, nem szabad, nem kell szégyelleni történelmi példákat is felmutatni. Jómagam is ilyeneket keresek magamnak, a magyar fiatalságnak, ezek egyike Széchenyi István, akinek a gazdasági elképzelései napjainkban is aktuálisak. Csak egészen egyszerűen elfelejtjük megfogadni és aktualizálni azokat.
Megkérdeztük, hogy az ország egyik legnagyobb üzletembereként milyen irányt mutatna a hazai gazdaságpolitikának, beleértve mindezek alapját, az oktatást is.


- 2003-ban a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) is felhívta az akkori gazdaságpolitika figyelmét, hogy nincs ingyenleves, például az 50 százalékos béremeléseknek sincs meg a gazdasági alapja. Az ország akkor a keleti blokk egyik legjobban teljesítő állama volt, ám az akkori gazdaságpolitika hitelekből akart jóléti rendszerváltást építeni. Azóta sem lett sokkal jobb a helyzet, ám ezt fokoztuk azzal, hogy a fizikai-műszaki képzettségeket degradáltuk, elmentünk egy humán beállítottság felé, pedig nem ez az ágazat viszi előbbre a gazdaságot. Nyakunkon a szakemberhiány úgy, hogy napjainkban hat egyetemista felvételizőre egy szakmunkás felvételiző jut, ami tragédia. Ez szemléleti hiba, és itt jön a hazai értelmiség felelőssége. Ezzel szemben ott a vállalkozók felelőssége, hogy a megfelelő gazdaságpolitikai háttérrel felvértezve egy erős országot hozzanak létre. Sürgősen csökkenteni kell a kormányokat fogságban tartó állami adminisztrációt, melynek következménye a magas áfa, a közterhek nagy volumene és az alacsony fizetési színvonal. Nincs hazafiság gazdaság nélkül, gondoljanak csak egy Svájcban élő franciára, aki nem fog csak nemzeti érzésből francia állampolgárrá válni. Romantikus regényeken nőttem fel, de a romantika sajnos elkopik, így itt lenne az ideje a tevékeny, építő munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!