Hírek

2017.01.11. 09:04

Extrém hideg lett Vas megyében – Rábagyarmaton mínusz 17 °C volt

Mínusz 15 °C alá csökkent a hőmérséklet Szombathelyen és Vas megye déli részén. Enyhülés kezdődik és havazás várható a folytatásban.

Bakos Ágnes

Bevált a kedden este Vas megyére kiadott elsőfokú meteorológiai figyelmeztetés: extrém hideg lett, vagyis hajnalban mínusz 15 °C alá csökkent a hőmérséklet Szombathelyen.

Mínusz 16 °C-ot mért Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hajnali öt óra előtt hirtelen enyhült az idő: húsz perc alatt 1,8 °C-kal melegedett a levegő a szél miatt, hajnali hat óra előtt már „csak” mínusz 12,2 °C volt.

Ilyen alacsony értékek nem voltak jellemzőek eddig ezen a télen, az egyébként fagyos időben.

Vas megye északi felében volt enyhébb a hajnal: Kőszegen csak majdnem lett extrém hideg: mínusz 14,6 °C-ot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője.

Délen extrém hideg volt: Egyházasrádócról mínusz 15,6 °C-ot mért Hérincs Dávid.

Azt írta: „Sok év után mínusz 15 fok alá csökkent a hőmérséklet, utoljára 2009 decemberében volt ennél hidegebb.”

Ennél is hidegebbre ébredhettek Rábagyarmaton: ott mínusz 16,9 °C-ot jegyzett fel a meteorológiai szolgálat. n

Szerdán napközben jórészt derült időben mínusz 6 és mínusz 1 °C között alakul a maximum hőmérséklet. Délutántól a Dunántúl északi részén megélénkül, estétől helyenként megerősödik a délnyugati szél.

Napnyugta után északnyugat felől növekszik a felhőzet, és késő este északnyugaton havazás kezdődik, éppen ezért nem várható újabb extrém hideg éjszaka Vas megyében: mínusz 14 és mínusz 5 °C közé csökken a hőmérséklet csütörtök hajnalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!