Hírek

2016.07.01. 11:17

Ezeket mindenképpen tudnia kell, mielőtt csobbanna a strandon!

Megyei körkép – Ha nem szeretné, hogy a várva várt fürdőzés rémálomba forduljon, akkor érdemes betartani néhány szabályt.

Elek Szilveszter

Ismét itt a nagy meleg, rengetegen türelmetlenül várják, hogy csobbanhassanak a strandon. Sajnos vannak, akik fittyet hánynak az aprónak tűnő részletekre és röviddel azután, hogy átlépték a strand kapuját, már a medencében lubickolnak. Márpedig ha nem szeretnénk, hogy a csodálatos családi program helyett életre szóló tapasztalatokkal gazdagodjunk, érdemes betartani néhány aranyszabályt.

A gyermekek számára a koruk, tapasztalatlanságuk és játékosságuk miatt különösen sok veszélyt jelenthet egy ártalmatlannak tűnő fürdőzés is, ezért a rendőrség a honlapján közzétett néhány tanácsot. Fontos megtanítani a kicsiknek, hogy szabad vizeknél csak kijelölt fürdőhelyen pancsoljanak, és azt is, hogy soha ne fürödjenek egyedül, mindig legyen mellettük felnőtt! A tanácsok között az is olvasható, hogy a gyermekeknek semmiképpen sem szabad a vízbe ugraniuk felhevült testtel, és nem mehetnek mély vízbe, ha nem tudnak úszni, még úszógumival vagy gumimatraccal sem! A rendőrség kiemeli, hogy a gyermekeknek nem szabad éjszaka vagy szürkületben fürdeniük!

Bár a rendőrség ezeket a szabályokat kifejezetten a gyermekeknek címezte, természetesen a felnőtteknek is érdemes figyelembe venni azokat.

De nem szabad megfelejtkezni arról sem, hogy nem csupán a sok víz, hanem annak hiánya is veszélyt jelenthet a kikapcsolódók számára. Folyadék ugyan van bőven a medencékben is, de onnét lehetőleg ne igyunk. Főleg azért ne, mert az csupán városi legenda, hogy a medencék vize elszíneződik, ha valaki úgy érzi, hogy túl messze volt a WC, és inkább fürdőzés közben végzi el a könnyű dolgát. Mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékutánpótlásról!

Nem ajánlatos félvállról venni az egyre erősödő UV-sugárzást sem. Évről-évre átlagosan hét százalékkal nő a melanómás betegek száma. Súlyosbítja ezt az adatot, hogy a bőrrák a fiatalok daganatokkal összefüggő halálozási statisztikáiban az első helyen áll. Ezek tükrében nagy felelőtlenség lenne a szabadban tartózkodni úgy, hogy nem vittünk fel a bőrünkre olyan szert, amely védené azt a káros sugaraktól - még akkor is, ha szerencsések voltunk, és sikerült időben árnyékos helyre leterítenünk pokrócunkat.

Az UV-sugárzás nem csupán a bőrünkre, de a szemünkre is veszélyt jelent. A strandon sok mindenben tudunk gyönyörködni – ha szeretnénk, hogy ez az állapot tartós legyen, akkor viseljünk látszerész által megvizsgált, az UV-sugarakat biztosan szűrő napszemüveget.

Megkérdeztük a vasi fürdőzőket, hogy ők mennyire tartják be ezeket a "szabályokat". Szűcs Balázs nyaranta rendszeresen jár strandra. Barátaival általában hetente mennek el fürödni valahová. - Ha tudom, hogy hosszabb ideig leszek a napon, mindig bekenem magam naptejjel – hallottuk Balázstól. - Arra is odafigyelek, hogy ne menjek felhevült testtel a vízbe. Mielőtt megmártózok, mindig lezuhanyzok – tette hozzá.

Varga Zoltán a családjával szokta látogatni a strandokat. Ő is mindig használ naptejet és délelőtt nem napozik, inkább csak délután. Zoltán rendkívül veszélyesnek tartja, ha valaki felhevült testtel megy a vízbe, ezért zuhannyal mindig felkészíti a szervezetét, mielőtt vízbe megy. Ezek mellett azt is fontosnak tartja, hogy árnyékba legyen a család. - Különösen oda kell figyelnünk a tíz hónapos kislányunkra, Lilire – mondta Zoltán. - Mindig árnyékba toljuk a babakocsiját, és őt is bekenjük naptejjel – hallottuk még tőle.

Varga Zoltánék nem szoktak nagy értékű tárgyakat vinni a strandra de amit nem tudnak nélkülözni, arra is különösen odafigyelnek. Ha például fürödni mennek, azokat is magukkal viszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!