Hírek

2016.11.01. 20:07

Ezer mécses gyúlt a szombathelyi elhunytakért

Szombathely - A vasi megyeszékhely temetői mind díszbe borultak halottak napján. Sokan emlékeztek elhunyt szeretteikre, ám sok olyan sírhely is akadt, amely kopáran árválkodott.

Vadas Krisztina

Sokan voltak, akik már hétfőn ellátogattak a szombathelyi temetőkbe, de a legtöbben mindenszentek napján keltek útra néhai családtagjaik sírjaihoz. A Szent Márton temetőben kedden délután sokan megfordultak, a város elöljáróinak megemlékezése is itt kezdődött. Dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester, dr. Károlyi Ákos jegyző, dr. Tőke Erzsébet aljegyző tette tiszteletét dr. Újvári Ede néhai polgármester sírhelyénél. Brutscher József,  a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentőszolgálat megalapítójának sírjánál is megálltak, hogy felidézzék emlékét.

A Jászai Mari úti roma holocaust emlékműnél és az első világháborúban szolgált 83. gyalogezred emlékművénél mécsesekkel tisztelegtek a halottak előtt.

 

A Jáki úti központi temetőt több ezer mécses fénye világította be. A sírokat színes virágok és koszorúk díszítették. Nagyon sokan keresték fel szeretteik végső nyughelyét, hogy kifejezzék, emlékünk nem merült feledésbe. Dr. Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármesterek, valamint dr. Károlyi Ákos jegyző a hősi halottakról és a városért sokat tett emberekről sem feledkeztek meg: elhelyezték koszorúikat és az emlékezés mécseseit a világháború halottainak emlékműveinél, valamint Wagner András és Éhen Gyula néhai polgármesterek sírjainál.

A temetőben sétálva mindenkit felemelő látvány fogadott, amelyet tovább fokozott az ünnephez illő zene, és az irodalmi műsor, amelyet a polgármesteri hivatal versmondó stúdiója adott.

A történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével ökumenikus imára is várták a temetőbe látogatókat. Jakab Bálint Mihály református egyházközség-vezető, Gregersen-Labossa György evangélikus egyházközség-vezető és Csány Péter szalézi plébános imádkozott az elhunytakért és az élőkért. Ezt követően több tucat ember helyzete el egyszerre az emlékezet mécseseit a ravatalozó lépcsőjén.

Sokan még sötétedéskor is befelé igyekeztek a temetőbe. Ám, akik így tettek, csodás látványban gyönyörködhettek és nem utolsósorban a tömeget és a forgalmi dugót is elkerülték - így valóban békésen hajthatták imára a fejüket a síroknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!