Hírek

2015.05.26. 13:38

Ezért találkozott a magyar, az osztrák és a szlovén államfő Felsőszölnöknél

A nemzeti parkokat ünnepelte a magyar, a szlovén és az osztrák államfő közösen, a Hármashatárnál.

Bakos Ágnes

- Jó, hogy ma már nem szögesdrót választ el egymástól, hanem a három ország összefogásában készült turistatérképek kalauzolnak el minket - ezt hangsúlyozta a találkozó alkalmából Áder János köztársasági elnök. Emlékeztetett, hogy nemcsak három ország, hanem három település határa az ünnep helyszíne: a szlovéniai Trdkova, az ausztriai Tauka és Felsőszölnök. Áder János szerint siker a közös természetvédelmi terület. Egyrészt az együttműködés, másrészt a közös európai uniós pályázati lehetőségek, harmadrészt pedig a közös gondolkodás miatt - sorolta az államfő. Szerinte a magyar, a szlovén és az osztrák oldalon is egyformán fontos a természet tisztelete és szeretete.

Heinz Fisher osztrák államfő arról beszélt, hogy szívesen dolgoznak együtt a  felek és mindig örömteli egy ilyen találkozás, mert egy-egy ilyen rendezvény is előre viszi a nemzeti parki együttműködést a három ország között.

- A baráti kapcsolatok erősítését is szolgálja a közös természetvédelmi munka - ezt hangsúlyozta az ünnepségen Borut Pahor szlovén elnök. Kiemelte a békés együttélés fontosságát és azt, hogy a fenntartható fejlődés mindhárom nemzetnek fontos, hiszen közös cél az, hogy Európa fejlődjön.

- Már nem olyanok a határok, mint annak idején, a közös természetvédelmi terület elválaszthatatlan összeköttetés a három ország között - hangsúlyozta ünnepi beszédében Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, aki mindhárom ország természetvédelmi területei képviselőinek nevében beszélt.

Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját.

Az ünnepi programot az őriszentpéteri iskolások citerazenekara is színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!