Ezrek maradtak áram nélkül - Napközben visszaszorult a csapadék, de maradt a szél és rombolt

2017. április 20., 21:15 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter
komment
A lehullott hó és a viharos erejű szél tetőt bontott, fát döntött és sok helyen áramkimaradást okozott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ráduly László amatőr meteorológiai észlelő Velemben és a Kőszegi-hegységben fotózta a telet. Azt jelentette: "Velemben 15 centiméternyi vizes hó esett, az Írott-kőn átlagosan harminc centiméter. Nehéz volt mérni, mert a viharos szél folyamatosan hordta a havat."

Hótoló dolgozik a hóátfúvásban Bozsokon csütörtökön délelőtt Fotó: Szendi Péter

A hófúvásban reggel busz és személyautó csúszott árokba Kőszegszerdahelynél. Délutánra aztán fokozatosan visszaszorult a csapadék, a szél viszont maradt. Az északi szelet kísérő legerősebb széllökések csütörtök délutánig elérték a 80-90 km/h-t. A nyomukban fák dőltek ki és akadályozták a közúti forgalmat; elektromos vezetékek, villamos légkábelek szakadtak le, például Tömördön és Szombathelyen a Tömjénhegy utcában. A környéken, csakúgy, mint a megyeszékhely egyes részein órákig nem volt áram. Szombathelyen, a Szily János utcában egy épület bádogtetejét bontotta meg a szél nem sokkal dél előtt. A Pelikán park fáit sem kímélte: az egyiknek egy nagy ágát törte le. Délelőtt 35 településen összesen csaknem 10 ezer háztartás volt áram nélkül: vezetékekre dőlt fák és vezetékszakadások okoztak fennakadást az áramszolgáltatásban. Egyházi Nikolettától, az E.ON-csoport szóvivőjétől megtudtuk: a helyreállítást nehezíti, hogy a hálózati sérülések jellemzően erdős területen történtek, az utak pedig nehezen járhatók voltak. A helyreállítási munkák idején több esetben aggregátort adott az E.ON különböző intézményeknek. Szerelőik, alvállalkozóik is azon dolgoztak, hogy mielőbb végezzenek a helyreállítással.

A tapadó hó súlya alatt leszakadtak a vezetékek Fotó: Szendi Péter

Lóderer Albert, az E.ON szombathelyi hálózati régiójának üzemvezetője elmondta: mivel a szél nem csillapodott, újabb és újabb üzemzavarokról kaptak bejelentéseket. Már szerdán éjjel, csütörtökön hajnalra nagy sérülések keletkeztek a hálózatban. A szél, a zúzmara, a rátapadó hó túlterhelte a vezetékeket. A 100 km/h-s szél is borzasztó igénybevételt jelentett: sorra kidőltek a villanyoszlopok. Helyismerettel, jogosultsággal rendelkező szerelőket hívtak a teljes területükről, Tatabányáról, Keszthelyről, Nagykanizsáról is. Folyamatosan keresték a hibákat, melyek okait mindenhol megtalálták, majd szerdán éjjel, csütörtökön hajnalban elkezdték a javításokat. A hó lement, kicsit fellélegzett a hálózat, mondta Lóderer Albert, de az Acsád és Meszlen közötti vonalszakaszt például teljesen újjá kellett építeniük. A helyszínre kísértük az üzemvezetőt, aki elmondta, hogy a vonalat Bükig a szombathelyi táppontból látják el árammal. Hat hibát jelentettek róla szerdán éjjel. Öt oszlop dőlt ki két kilométer hosszan, ezeket cserélték ki, majd állították fel a szerelők. Az E.ON szakembere remélte, hogy ma, holnap végeznek a javításokkal. Munkatársaik és alvállalkozóik teljes létszámban dolgoznak az üzemzavarok elhárításán. A viharos szél veszélye miatt továbbra is másodfokú figyelmeztetés volt érvényben a megyében tegnap délután, este. Késő délutánra már „csak” 24 településen, 4500 háztartásban nem volt áram.

Rengeteg fogyasztó szenvedett a megyében a hosszú órákig tartó áramkimaradás miatt. Nekik, ha kiegészítő lakásbiztosítást kötöttek viharkár miatti áramkimaradásra, a kellemetlenség miatt akár a hűtőben megromlott élelmiszerekre is fizet a biztosítójuk, tudtuk meg egy szakértőtől.

A viharos szél és a reggeli fagyok komoly sokként érték az embereket és a növényeket is. A szőlő kevésbé, de a gyümölcs (kivéve a dombos termőterületeket) pótolhatatlan kárt szenvedhetett.

Vas Népe

2017. április 20., 21:15 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...