Hírek

2016.10.04. 19:55

Ezt írták a 30-as években

Sárvár - A nagyközönség számára ismeretlen anyagokból, teljesen új koncepcióval nyílik Sárvár helytörténeti kiállítása, amelyből a 30-as évek diákját is megismerhetjük.

Turbók Attila

Sárvár személyesen címmel október végén, november elején nyílik a Nádasdy-vár múzeumának legújabb, helytörténeti kiállítása - tájékoztatta lapunkat Szibler Gábor történész. A múzeum munkatársa kiemelte: új koncepcióval és olyan tárgyakkal várják a majdani látogatókat, melyek a nagyközönségnek még nem voltak megismerhetők.


Szibler Gábor elmondta, több mint száz dokumentum, irat, leletanyag és kép kerül majd a tárlókba Fotó: Turbók Attila

A Vas megyei város múzeuma eddig is büszkélkedhetett egy helytörténetet bemutató kiállítással, ám a múzeum munkatársai gondoltak és álmodtak egy nagyot. - A régi, helytörténeti kiállítással szemben - ahogy a cím is mondja - most néhány neves, valaha itt élt és dolgozott sárvári híresség szemszögéből tehetünk egy időutazást az egykori mezőváros és környéke életébe - mondta a történész. A virtuális idegenvezetők között például Eöry Vilmost, egykori városbírót láthatják majd a látogatók, de megismerhetik Sárvár múltját Szalber András kisiparos, Huszár Mihály katolikus plébános, Szíj Rezső református lelkész, Nógrádi Géza egykori múzeumigazgató és tűzoltó parancsnok szemszögéből is. Barabás György iskolaigazgató és Erecz Ignác régi helytörténész is hozzátesz néhány dolgot a tárlathoz.

- Több mint száz dokumentum, irat, leletanyag és kép kerül majd a tárlókba, sajnos nem mindent tudunk kiállítani a helyszűke miatt - mondta Szibler Gábor. A kiállítás részét képezi egy várostérkép is, amelyen az akkori Sárvárt és környékének kiterjedését ismerhetik meg a látogatók. - A város új helytörténeti kiállítása természetesen bővelkedik újdonságokban, lesz több kuriózum is a tárlókban - tette hozzá a múzeum történésze.

Mind közül egyet kiemelve, a látogatók találkozhatnak egy, a '30-as évekbeli, polgári iskolás tanulólány, Lakatos Jolán úgynevezett háztartástanfüzetével is. - Ebben nem csak az akkori szóhasználatot, polgári értékrendet lehet kiolvasni, de betekintést nyerhetünk egy polgári családból származó lány tanmenetébe, amelyből egykoron nem hiányozhatott a háztartás vezetési ismeret, a gyermeknevelés rejtelmei, vagy akár a korabeli ételek receptjei, főzési leírása sem - avatott be némi titokba is a múzeum munkatársa.

A kiállítás egy másik részében a második világháború Sárvár környéki gyűjtőtáborairól is szó lesz, akkoriban az internáltak között lengyel, jugoszláv és zsidó táborlakók is voltak, életüket is megismerhetik az új sárvári kiállításon. Ugyancsak téma lesz az egykori esküvő és a hétköznapi élet számos részlete, ám - ahogy Szibler Gábor nem győzte hangsúlyozni - kifejezetten az emlegetett, neves sárvári közéleti személyiségek szemüvegén keresztül.

A Nádasdy-vár ódon falai közt napjainkban is folynak a munkálatok az új, helytörténeti tárlat jövendőbeli helyszínén. A múzeum történésze szerint október végén, november elején aztán a látogatók és a pihenő turisták is birtokba vehetik az új termeket.

Új koncepciót találtak ki a tárlat készítéséhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!