Hírek

2015.01.27. 16:35

Ezt írtuk 25 évvel ezelőtt: Felavatták Szily János reliefjét

Szombathely - Szily Jánost, Szombathely első püspökét a város második alapítójának nevezte el a hálás utókor. Korának legnagyobb egyházszervezői, lelkipásztorai közé számított.

Kelemen Attila

Híveinek hitbeli, erkölcsi felemelése mellett tevékeny részt vállalt a nép szellemi életének irányításában, s különösen sokat fáradozott püspöki székvárosa kulturális és szociális fejlődésének előmozdításáért. Annál szomorúbb, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a megye és a város akkori vezetői szűklátókörű, hálátlan és igazságtalan döntést hoztak. Megszüntették a Szily János utcanevet, ezzel beárnyékolták a város egyik legnagyobb jótevőjének emlékét.

Mindezt megemlítette ünnepi beszédében dr. Konkoly István szombathelyi megyéspüspök azon az ünnepségen, amelyen felavatták Szily János reliefjét. Dr. Konkoly István elmondta azt is, hogy az igazságszolgáltatás kezdeményezője a Szombathelyi Szépítő Egyesület volt. Az egyesület szorgalmazására vette fel a székesegyház előtti tér Szily János nevét, s neki köszönhető, hogy elkészült a nagy püspök emléktáblája. A püspöki palota északi falán felavatott bronz relief Lesenyi Márta szobrászművész igényesen, szeretettel megformált alkotása. Az emléktáblát a megyei tanács, a szombathelyi városi tanács és az egyházmegye képviselői koszorúztak meg.

Dr. Konkoly István megyéspüspök avatóbeszédét mondja. Jobbról dr. Bors Zoltán és Fazekas Péter megyei főépítész látható Fotó: VN-archív

Az ünnepségen megjelentek a megye, a város és az egyházmegye vezetőin kívül a munkálatokban részt vevők ezután részesei lehettek a Sala Terrena újbóli megnyitásának. Az ünnepi beszédet itt dr. Bors Zoltán megyei tanácselnök mondta, a helyreállítás munkálatairól Jékely Zsolt, az Országos Műemléki Felügyelőség főigazgatója adott tájékoztatást.

Mindkét ünnepségen szép egyházi dalokat hallhattunk a székesegyház kórusának elő-adásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!