Hírek

2014.09.01. 18:23

Kőszegen, az Ostrom Opera premierjén jártunk

Pénteken este tartották az Ostrom Opera premierjét, amelyre számos ismert személyiség volt kíváncsi.

Kovács Ágnes

 

Dohos László, a Magyar  Honvédség Fúvószenekarának egykori karmestere, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke feleségével, a mikrobiológus Gyurcsik Judittal érkezett a határszéli kisvárosba. Azt mondta, öröm és megtiszteltetés olyan művet méltatni, amelynek egykori tanítványa a szerzője.

Lakner-Bognár Nóra karnagy ezúttal a közönség soraiban foglalt helyet meghívottként. Október 25-én, este hét órakor Mozart Koronázási miséjét és Schubert Nyolcadik szimfóniáját dirigálja Walter Franz karnaggyal. A Vox Sava-riae, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Güssingi Városi Kórus közösen szólal meg a felújított evangélikus templomban.

A kőszegi Ostrom Opera szövegét Horváth György Tibor, zenéjét Szilágyi Miklós jegyzi. A zeneszerző a premier előtti pillanatokban gondos figyelemmel sétált a vendégek között, és kedvesen köszöntötte az érkezőket. Szívesen mesélt a dalmű történetéről, amely az 1532-es ostrom utolsó rohamának eseményeit mutatja be. Az urakat a csatajelenet részletei, a hölgyeket inkább a reménytelenül szerelmes Ibrahim rabnője, Eszter és a lány gyerekkori játszótársa, Jurisics története érdekelte inkább. A szerző párjával, Gasztonyi Eszterrel állt fényképezőgépünk elé.

Horváth László Liszt-díjas klarinétművész egy ideje nem csak szabadidejét tölti a kisvárosban. A szombathelyi szimfonikusok egykori igazgatója elmesélte, hogy nagyon szeret Kőszegen élni. Kifejezetten jó a levegő, szép a táj, nyugodt a környék. A művész a nézőtér hetedik sorában ült barátaival, Juhász Ferenccel és Kohlhoffer Ernőnével, aki az evangélikus   templom tetejének   helyreállítását  is támogatta.

El sem tudjuk képzelni, hány órányi felkészülés szükséges egy csodálatos dalmű megszólaltatásához! Kiss Márton zongoraművész ezúttal rengeteg áldozatos munkával azon fáradozott, minél tisztábban és szebben szólaljon meg a kórus, hiszen korrepetitori feladatokat is vállalt az Ostrom Opera stábjában. A művész volt segítségére az énekes szólistáknak is, hiszen egy szál zongorával kísérte őket a felkészülés során, amikor nem volt teljes fúvószenekarra kiírt próba. Kiss Márton szeptemberben két alkalommal koncertezik Olaszországban. Néhány hét múlva Ravel-zongoraversenyt ad elő Brescia közönségének, majd kicsivel később a Kék rapszódiát játssza el szintén olasz publikum előtt.

Trifusz Péter, a Kőszegi Várszínház grafikusa tervezi a bemutatók plakátját és a műsorfüzet arculatáért is ő felel. Török Miklóssal érkezett, akivel a Cirákulum Együttesben muzsikál. Azt mondják, jó részt venni olyan eseményeken, amelyek a városhoz köthető történeti tényeket   dolgozzák  fel.  Külön érdekli  őket   a  korabeli  viselet.

Az utolsó pillanatban kaptuk lencsevégre Lepold Ágnest, a Kőszegi Orientális Táncklub vezetőjét, aki édesanyjával Lepold Zoltánnéval érkezett az előadásra. Biztosan látták már Ágit kőszegi nagyrendezvényen táncolni. A premier előtt a sötét nézőtéren, ebben a vastag kötött barna garbóban azonban felismerhetetlen volt a táncosnő. Csak szép mosolya árulta el. Halkan jegyzem meg: Ági a csinos színes hastáncos kosztümben nagyobb feltűnést keltett volna, az biztos.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtisztelte jelenlétével az opera bemutatóját. Miután megérkezett és helyet foglalt a nézőtéren, elmondta: elolvasta a mű rövid ismertetőjét, és nagyon kíváncsi a szép díszletben megelevenedő csatajelenetekre. Kőszeg polgármestere, Huber László is nagy érdeklődéssel várta, hogy elkezdődjön a darab. (Fotók: Szendi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!