Hírek

2017.07.04. 16:25

Fafaragók és gyöngyhalászok - Mindent kipróbálnak, élményeket gyűjtenek a városi nyári tábor ifjú lakói

CELLDÖMÖLK - Beindultak a nyári táborok a városban, élményekkel gazdagodnak az ifjú résztvevők, akik sok mindent kipróbálhatnak.

Gyuricza Imre

A KMKK olvasótáborának diákjai voltak a múlt héten Németh Gyula fafaragó vendégei. Már javában belemelegedtek a fúrás-faragásba a lányok és a fiúk, amikor betoppantam a székely kapus bejárattal ékesített celldömölki portára.

Az ifjak furulyát, sípot, népi motívumos fametszetet igyekeztek készíteni, természetesen felnőttek felügyelete mellett.

 

A mestert kérdeztem, hogy milyen korban érdemes elkezdeni a fával való munkát. Szerinte tízéves kor az ideális, attól kezdve az érdeklődő gyerek ügyessége gyorsan fejleszthető, de e kor előtt sem árt megismerkedni a fával, a megmunkálás rejtelmeivel.

Négy évtizede oktatja a fiatalokat a fával való munkára, és ez idő alatt több száz tanítványa biztosan volt. Közülük ma is jó néhányan űzik a fával kapcsolatos mesterséget. Többen főállású fafaragók, asztalosok lettek: mára ez jelenti nekik és családjuknak a megélhetést. Csendesen elköszöntem a fúró-faragó apró népektől, de nem kaptam nagy figyelmet, ami nem is baj, fontosabb, hogy a kezükre vigyázzanak.

Dóra és Ildi néni az ebédet követően igyekeztek lecsitítani a társaságot, ami nem egyszerű feladat. Az örökmozgó csapat pillanatnyi szünet nélkül közölte újabb és újabb kívánságait. Végül sikerült őket tízpercnyi csendes pihenőre rábírni, több nem is ment, mert rengeteg felfedezésre váró élmény állt még előttük, és az egyhetes tábor, de sokszor egy egész nyár sem lenne elegendő az örök kíváncsiság kielégítésére.

Jött a várva várt kézműves-foglalkozás, figurákat, formákat vágtak, színeztek, köveket festettek, és felnőtt felügyelete mellett egy egészen közönségesnek látszó szendvicssütőben medálokat égettek ki - kimondottan szép alkotások készültek el.

Nem kellett a lurkókat sokat biztatni, hogy készüljenek a délutáni fürdőzésre. A kicsik labdákkal játszottak a tanmedencében, a nagyobbak a hátúszást gyakorolták az úszómedence egyik sávjában. Majd jött a várva várt feladat, üveggyöngyöket kellett halászni a medencéből. Ildi néni 20-30 színes gyöngyöt szór a vízbe, és jeladásra elindul a halászat. Meg is jósolja nekem a végeredményt. Három pici lány mindig összefogva teljesíti a feladatot, s hiába nagyobb valaki, vagy kiváló úszó, a lányok összefogása ellen nincs segítség - ezúttal is nyertek, magabiztos fölénnyel teljesítve a feladatot.

A nyár sok-sok élménnyel ajándékozza meg a táborozókat, s mire becsöngetnek, erősebbek, ügyesebbek lesznek, és alig győzik majd elmesélni a rengeteg élményt, amelyben részük volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!