Fair Play-díjas AlteRába - Egymás után immár harmadszor is a fellépők kedvence lett a fesztivál

2017. június 16., 10:30 szerző: Gyuricza Ferenc
komment
KÖRMEND - Egymás után harmadik alkalommal is a körmendi AlteRába nyerte el a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége úgynevezett Fair Play-díját, és lett ezzel a "hazai zenekarok kedvenc fesztiválja".
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az elismerés is azt jelzi, hogy az idén már nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő AlteRába végleg létjogosultságot szerzett magának a hazai palettán.

Mindezt a 2010-ben útjára indított rendezvény ötletgazda-főszervezője, Hegedűs László is így látja. Azt mondja, sikerük elsősorban annak köszönhető, hogy folyamatosan törekednek a fejlődésre, ugyanakkor tartják magukat a kiindulóponthoz, az alapokhoz is.

- Az első AlteRábát azzal a szándékkal szerveztük meg, hogy ennek a térségnek is legyen egy saját zenei fesztiválja - emelte ki Hegedűs László. - Az alternatív és rock műfajaira alapoztunk, fontos a családias hangulat, az elérhetőség is. Nem akartunk, ma sem akarunk a nagy fesztiválokkal versenyezni, mi az ország legnagyobb kerti partiját szeretnénk itt, a Rába partján megteremteni.

Hegedűs László szerint ettől függetlenül egyre nagyobb az érdeklődés az AlteRába iránt, de nemcsak a közönség részéről, a szakma is elismeri eredményeiket. Volt, amikor a Nemzeti Kulturális Alap segítette céljaik megvalósítását, most a Cseh Tamás Program támogatását élvezik. De a közönség elismerése is érezhető, a főszervező úgy fogalmaz: a nyolcadik rendezvényük előtt talán már nem tűnik szerénytelenségnek kijelenteni, hogy a zenekarok díja mellett a közönség jutalma is az övék.

- A közönség azzal ismeri el a munkánkat, hogy minden évben, újból és újból bizalmat szavaz nekünk - magyarázta. - Itt nem lehet tévedni, akkora a verseny. Ha elveszted az emberek bizalmát, azt rendkívül nehéz lesz visszaszerezni. Szerencsére mi eddig mindig telt házzal vagy ahhoz közeli látogatottsággal tudtuk a fesztiváljainkat zárni. Ez köszönhető a fellépők névsorának, de azoknak a fejlesztéseknek is, amelyeket évről évre, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megvalósítani.

Az AlteRába főszervezője szerint a fellépők kiválasztása minden évben komoly terhet ró rájuk. Nemcsak azért, mert ma már presztízs lett az AlteRábán játszani - azaz rengeteg a jelentkező -, de abból kifolyólag is, hogy úgy akarják az alapelveket megtartani, hogy közben folyamatosan figyelik a trendeket is. Így idén az egyik húzónév a Halott Pénz lesz, amely ugyan nem tartozik szorosan az alternatív vonalhoz, de nem is a kifejezetten populáris irányzatok híve.

- Ami a hazai mezőnyt illeti, itt is ugyanazokat az előadókat kaphatja meg a közönség, mint a nagyfesztiválokon, s közben az itteni ötnapos bérlet nem kerül annyiba, mint azokra a napijegy - mutatott rá a fő különbségekre a fesztivál ötletgazdája.

- Éppen a napokban jelent meg egy felmérés, miszerint a már bejáratott, jelentős múlttal rendelkező fesztiválok esetében nálunk a legkedvezőbb az ár-érték arány. Ez a felmérés is azt mutatja, a kezdeti célkitűzésektől nem rugaszkodtunk el, a Fair Play-díj odaítélésében ez is közrejátszhatott. A fiatal, feltörekvő zenekarokra is odafigyelünk, több olyan fellépője is van az AlteRábának, akik a Cseh Tamás Program támogatását élvezik. Ezeket a zenekarokat a dél-utáni idősávban ingyen lehet megnézni.

Hegedűs László szerint az AlteRába közvetlensége a zenekaroknak is tetszik. Nagyon szeretik, hogy itt személyesen találkozhatnak a rajongóikkal, akik között sok barátjuk is akad. A szűk egy hónap múlva kezdődő idei fesztivál egyik különlegessége az lesz, hogy a 30Y frontembere, Beck Zoli és testvére, a dobos László szombaton délután akusztikus performance közben gyógylevest is készít a kempingezőknek. Ez másutt szinte elképzelhetetlen lenne.

Összeállításunkat támogatta:

Gyuricza Ferenc

2017. június 16., 10:30 szerző: Gyuricza Ferenc

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...