Hírek

2015.09.24. 10:15

Falco-ügy: a Fidelitas tagjai szakították meg az MSZP sajtótájékoztatóját (frissítve a Fidesz közleményével)

Másfél kilométerre a Falco-gyártól, táblával a kezében tartott sajtótájékoztatót Czeglédy Csaba, az MSZP Szombathelyi Szervezetének elnöke, egyszer csak megjelent a Fidelitas két tagja, ők is táblával.

Budai Dávid

A Thököly Imre utca 31. szám előtt tartott sajtótájékoztatót Czeglédy Csaba. A szokatlan helyszínválasztás okára hamar fény derült: ahol álltunk, az éppen 1560 méterre volt a Falco-gyártól, márpedig éppen ekkora távolságra terjed ki a Falco környezetterhelése a vizsgálatok szerint. A nyomaték kedvéért a képviselő ezt egy táblára is kiírta. Vagyis azok, akik a több mint három kilométer átmérőjű körön belül élnek, azok közvetlenül érintettek a környezetterhelésben, márpedig ez a képviselő szerint a tízezres nagyságrendet is meghaladja.

A képviselő hivatkozott a Vas Népében csütörtökön megjelent Falco: fordulat várható? című cikkünkre, amelyben Hende Csaba országgyűlési képviselő fogalmazza meg markánsan a véleményét a gyárról. Czeglédy Csaba kíváncsian várja, hogy a Falco följelenti-e Hende Csabát a „Lehet bűvészkedni a szakvéleményekkel és a mérési adatokkal, de az emberek ezt a látványt és ezt a szagot nem akarják”, valamint az: „ összvárosi problémává vált az a hihetetlen mennyiségű szennyezett gőz, amely beteríti egész Szombathelyt.” kijelentéseiért. És ha ez megtörténik, akkor vajon a képviselő lemond-e mentelmi jogáról?

Czeglédy Csaba emlékeztetett, akik kritizálták a gyárat, azok ellen a Falco feljelentést tett, legutóbb éppen kedden mentették fel Tóth Jánost, a lakók egyik képviselőjét, akit rágalmazással vádolt a gyár, azonban bűncselekmény hiányában vele szemben megszüntette az eljárást a bíróság.

A sajtótájékoztató közben a Fidelitas szombathelyi elnöke, Rozsenich Bence Tamás és Vincze Gergely alelnök „Kiegyeznénk a Falco-gyárral” Ipkovich György feliratú táblával álltak Czeglédy Csaba mögé, finoman utalva arra, hogy az MSZP véleménye a Falco-ról nem mindig volt az, mint most. A szocialista képviselő néhány másodpercig nézte a táblákat, majd minden további reagálás nélkül folytatta a médiumok tájékoztatását. A lakossági tiltakozás eredményeképpen arra kötelezte a környezetvédelmi hatóság a Falco-t, hogy egy folyamatos mérőberendezést helyezzen el a gyár legnagyobb kéményében. Szeptemberben kellett volna elhelyezni a mérőműszert, azonban a gyár méltányossági haladékot kért és kapott. A Vas megyei kormányhivatal határozata szerint négy hónapot. Czeglédy Csaba szerint érthetetlen, hogy a város ipari szennyezőanyag-kibocsátásának hatvan-hetven százalékáért felelős Falco-gyár indítványának a kormányhivatal helyt adott. Úgy látja, a lakosság türelmével játszik a hatóság, hiszen újabb négy hónapig nem tudjuk a pontos károsanyag-kibocsátás adatait.

Mint mondta: „Az pedig a skandalum kategóriája, hogy a Falco a lakosság számára káros módon akarja módosítani a rendezési tervet, önkormányzati utakat akar megvenni és tovább akarja a gyár ipari jellegét erősíteni. A képviselő emlékeztetett: a gyár károsanyag-kibocsátása ugyan a határérték alatti, azonban a zajterhelés bizonyítottan átlépi a határértéket”. Hozzátette, az elmúlt években többször is próbálták napirendre tűzni a Falco ügyét, ám ezt egyszer sem engedték. Kérdés, hogy most Hende Csaba vagy a Falco kormányzati kapcsolatai bizonyulnak erősebbnek?

Falco-ügy: a Fidesz az emberek pártján áll!

A Fidesz szombathelyi frakciója a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz Falco-ügyben.

Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője mai nyilatkozatával erősen azt sejteti, hogy abszolút nem tájékozódik szombathelyi ügyekben. Megértjük, hogy az adócsalásért elítélt politikus jelenleg saját zűrös ügyeinek rendbetételével foglalkozik, elsősorban Budapesten. Megértjük, hogy a helyi baloldal a legfrissebb közvélemény kutatási adatokat látva ismét rádöbbent arra, hogy tovább veszített amúgy sem túl magas népszerűségéből. Megmosolyogtató Czeglédy Csaba azon erőtlen próbálkozása, hogy magát a lakosság megmentőjeként állítja be, miközben párttársa, Ipkovich György még polgármesteri kampányában is azt hangoztatta, miszerint kiegyezne a Falco-gyárral.

Ezúton tájékoztatjuk a város közvéleményét, hogy dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője az elmúlt időszakban számos lépést tett annak érdekében, hogy megszűnjön a keleti városrész lakóinak problémája. Míg a helyi baloldal csak a konfliktusokat gerjeszti, hiszen jelenlegi pozíciójukból adódóan nincs is más eszköz a kezükben, addig a szombathelyi Fidesz az emberek pártján állva folyamatos szakmai egyeztetéseket folytat a lakossággal és a hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető legzárosabb határidőn belül megszűnjön a gyár környezetszennyező tevékenysége. Felszólítjuk a bukott baloldal képviselőit, hogy ha már egyszer semmit sem tudnak tenni az ügy megoldásának érdekében, legalább ne akadályozzák azokat, akik a választói felhatalmazásnak köszönhetően tényleges intézkedési jogkörrel bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!